close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

De diversiteit ligt er dik bovenop

Jessica Love Julian gaat naar een bruiloft Prentenboek
Randazzo
Loes Randazzo
Waardering: 7.5

Zonder veel woorden en omhaal maakte Jessica Love duidelijk dat sommige jongetjes zich ook graag mooi verkleden, bijvoorbeeld in een jurk. Julian stal de show in een gordijn met een verentooi op zijn hoofd en ging vervolgens met oma naar de zeemeerminnenparade. Julian is een zeemeermin (winnaar Jenny Smelik IBBY Prijs 2020) verdient een ereplekje in de galerij voor boeken over (gender)diversiteit. Oma  gaat na een korte aarzeling de drempel over om haar kleinzoon te zien zoals hij is en dat is van een ontroerende pracht. Een van de ontroerendste prentenboek van de afgelopen jaren.

Het nieuwe deel over Julian kan bijna niet beter zijn en dat is het ook niet.  Het donkere jongetje gaat met zijn oma en vriendinnetje Mariso naar een bruiloft van twee bruiden. In de tuin fantaseert Julian over feeën en rolt Mariso in haar veel te nette jurkje door de modder. Het mag duidelijk zijn dat Love alle opgelegde rollenpatronen wil doorbreken. Jongetje doet ‘meisjesdingen’ en omgekeerd. Het is consequent maar geforceerder dan in het eerste boek waarin de subtiliteit juist zo aangenaam was.

Hier ligt de diversiteit er wel erg dik bovenop en schuurt dan juist weer tegen het stereotype aan. Dat neemt niet weg dat de prenten nog steeds een genot zijn om naar te kijken. Kleurrijk en uitbundig en op mooi papier gedrukt. Natuurlijk zijn dit soort boeken nog noodzakelijk, al is er gelukkig wel iets aan het verschuiven als het om diversiteit gaat.

Tags : bruiloftdiversiteitFamiliegrootoudershomohuwelijkillustratiesKinderboekLiefde en vriendschapmulticultiPrentenboektransgenderVoorleesboek