close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Ik hou van jou, verzucht de miereneter

Jutta Bauer Liefje, liefje, hartediefje Prentenboek
Hoogland & Van Klaveren
Berd Ruttenberg
Waardering: 7.5

Mijn favoriet uit dit schattige kleine cadeauboekje is die van de miereneter die met een roos voor de deur van een mier staat. ‘Ik mag niet opendoen, ga weg! Mijn moeder wil het niet.’ / ‘Maar ik hou van jou,’ zucht Peter, de smoorverliefde miereneter. Het doet hem veel verdriet.

Liefje, liefje, hartediefje wordt op de achterflap een speelse hommage aan de liefde genoemd. Dat is het ook maar er komt opvallend veel liefdesverdriet in voor. Naast de miereneter heeft ook de buidelrat het slecht getroffen, die is heel gelukkig met zijn grondeekhoorn als bruid. ‘Tot zij een relmuisje ontmoette, toen maakte ze het uit’. En de vleerhond en de teckel leken voor elkaar geboren, ‘maar zijn elkaar na wat gekwispel toch uit het oog verloren’. Het meest verstandig is misschien nog wel het manenschaap dat heel alleen op het topje van een berg staat. Het boekje van de Duitse Jutta Bauer (die in 2010 de Hans Christian Andersen Prijs voor illustratoren won) stamt uit 2012 en is nu alsnog door Hoogland & Van Klaveren op de markt gebracht. Een kleine uitgeverij die zich steeds meer onderscheidt met de uitgaves van in het oog springende prentenboeken.

Lieve prentjes met allerlei dieren, met als onderliggende boodschap dat verschillen er niet toe doen. Het enige dat soms hapert, is de vertaling. Dat is bij dit soort korte versjes ook lastig, denk er maar over na hoe je de subtiele humor en rijmelarij van Annie M. G. Schmidt in een andere taal zou omzetten. Soms bijna niet te doen. Er is niet veel mee mis maar je voelt af en toe dat het in de oorspronkelijke taal beter zou passen. Ook jammer dat we nooit zullen weten welk versje er bij de tekening op het omslag hoort: een hartstochtelijke zoen tussen een schaap en een vis.

Leuk kassaboekje, eigenlijk te magertjes om op JaapLeest te bespreken maar ach, het is zomer, en de liefde vermag veel, zo niet alles. Toch?

 

 

Titel Boek:

Liefje, liefje, hartediefje

Auteur:

Jutta Bauer

Vertaler:

Berd Ruttenberg

Uitgever:

Hoogland & Van Klaveren

Kaft:
Tags : Dieren en natuurLiefde en vriendschapPoëziePrentenboekVoorleesboek