close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Vooral plezier hebben

Angelique van Dam Iedereen een ster! (behalve ik...) Kinderboek
Moon
Annet Schaap
Waardering: 7.5

Als de schoolmeester voorstelt de jaarlijkse toneelopvoering te vervangen door een talentenshow, slaat bij Svenja langzaam de twijfel toe. Want waar is zij goed in? De meeste kinderen lijken een duidelijk talent te hebben, ze spelen viool of kunnen een voetbal lang hoog houden. De vrolijke Svenja gaat wanhopig op zoek naar haar talent maar blinkt nergens echt in uit. Bij de repetities doet ze alsof zij de surprise-act gaat verzorgen en dus nog niet kan vertellen wat ze gaat doen. Dan slaat de paniek pas goed toe.

Van Dam verraste in positieve zin met haar debuut Joehoe! Ik wil een koe,  (ook al met een uitroepteken erin) een vlot en lichtvoetig geschreven verhaal over een meisje met een grote wens. Als je ergens in echt gelooft en inzet toont, krijg je het voor elkaar. Die lijn zet Van Dam door in Iedereen een ster! Svenja mag dan nergens heel goed in zijn, ze krijgt wel degelijk veel voor elkaar. Met de onvoorwaardelijke steun van de leerkracht en haar  vader. Die laatste legt zijn dochter geen enkele druk op en benadrukt dat ze nog een heel leven voor zich heeft om haar talenten te ontdekken en ontplooien.

Het leidt tot een positief rond verhaal met een fijn einde waarin het er vooral om gaat dat je plezier hebt in de dingen die je doet. Svenja spreekt haar klasgenoten erop aan bij de repetities. Het mag wel iets gezelliger, iedereen doet zo serieus en niemand lijkt er echt lol in te hebben. Heel lichtjes wordt de prestatiecultus aangeroerd waarbij kinderen vooral moeten in plaats van mogen. In een wereld van voetbalscouts en The Voice Kids moet het plezier niet ondergeschikt raken.

Van Dam schurkt tegen wat thema’s aan maar laat het daarbij. Ze steekt een teen in het water maar springt niet in het diepe. Ook niet waar het om gaat om de moeder van Svenja, die overleed toen ze twee was. ‘Ik mis haar eigenlijk niet, omdat ik me niet kan herinneren dat ik ooit een moeder had.’ Het is verfrissend dat een gegeven als dit niet geproblematiseerd wordt, alhoewel het nu wel erg op zichzelf staat.

Iedereen een ster! (behalve ik…) is een vrolijk en toegankelijk leesboek dat dicht bij de belevingswereld blijft, en ook heel geschikt is voor kinderen die wat minder gemakkelijk lezen.

Tags : doodFamiliehumorKinderboekLiefde en vriendschapoudersSchool