close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Hoog boven de wereld is het mannetje op zoek naar iets

Mattias De Leeuw De steltenloper Prentenboek
Lannoo
Waardering:

Een mannetje aan een tafel dat uit het raam kijkt. Op de volgende pagina zien we wat hij ziet, niets dan hoge bomen. Het mannetje breekt zijn huisje af en maakt er enorme stelten van waarmee hij de wereld intrekt. Handige dingen die stelten, vanuit de lucht kan het mannetje nu alles overzien. Hij loopt door het bos naar de kust en reist langs indianen en cowboys, via de bergen naar sneeuwgebieden.

Het naamloze mannetje, te herkennen aan zijn rode overal en blauw-wit gestreepte shirt, zet zijn stelten op een inventieve manier in. Hij toont zich een ware overlever zonder nadrukkelijk als held te worden neergezet.  Hij ontmoet veel mensen en dieren en keert uiteindelijk weer terug in het bos waar hij moet besluiten al dan niet in zijn huisje terug te keren. Een subtiel slot van een verhaal waarin feitelijk niet heel veel gebeurt maar dat toch allemachtig onderhoudend is. Er is veel te zien op de pagina’s en de aandacht wordt steeds opnieuw naar het mannetje getrokken, dat met zijn stelten in de weer is. Erg geestig is het als één van zijn stelten bij het kappen van een oerwoud wordt doorgezaagd en het mannetje door indianen met een vangnet wordt behoed voor een roedel wolven.

Juist vanwege het ontbreken van tekst, is er veel aan de hand en zijn er vragen te over. Als een observator die letterlijk afstand houdt, zwiert het mannetje op zijn stelten door de wereld. Is hij ergens naar op zoek en heeft zijn reis een doel? Of is hij een rusteloze avonturier en was hij ongelukkig daar in zijn huisje in het bos? Het mannetje reist steeds maar verder en wekt de schijn nergens echt te kunnen aarden. Het zijn vragen die niet nadrukkelijk worden opgeworpen maar zo door de prenten heensluimeren. Niets is nadrukkelijk aan dit boek, de maker is een meester in het opwerpen van vage vermoedens en dromerigheid. Een vergelijking met het kunstzinnige werk van Marije en Ronald Tolman  (Het eiland en De boomhut) ligt voor de hand: een repeterend gegeven met veel ruimte voor invulling, waarbij De steltenloper toegankelijker voor kinderen is.

De jonge Vlaamse tekenaar Mattias De Leeuw (23) viel eerder dit jaar op met zijn prenten voor Dertien rennende hertjes van Edward van de Vendel maar De steltenloper is zijn echte debuut en feitelijke proeve van bekwaamheid. Daarvoor slaagt hij met glans met dit prachtige album dat gebaseerd is op een eenvoudige gedachte en op een fraaie manier wordt uitgewerkt. De Leeuw combineert vegerige verfstreken met een lijnenspel waarbij hij de ruimte laat en de boel niet dichttimmert. Zowel de prenten als het verhaal ademen ruimte.  De steltenloper is een boek om telkens in terug te bladeren en nieuwe details te ontdekken. Mattias De Leeuw maakt indruk met dit authentieke debuut waar kinderen goed mee uit de voeten kunnen, zoveel is zeker.

Titel Boek:

De steltenloper

Auteur:

Mattias De Leeuw

Uitgever:

Lannoo

Kaft:
Video description:

Prentenboek van Mattias de Leeuw over mannetje dat op stelten de wereld verkent

Tags : illustratiesPrentenboektekstloos