close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Hoe kunnen we u beschermen?

Kate DiCamillo Neem mijn hand Lannoo
Harry Pallemans
Waardering: 8
In de boeken van de Amerikaanse schrijfster Kate DiCamillo zit de lezer doorgaans meteen midden in een vervreemdende verhaallijn. In Neem mijn hand valt er in hoofdstuk twee een meisje flauw bij het twirlen onder het uitroepen van ‘Archie, het spijt me! Het spijt me dat ik je heb verraden’. De twirl-lerares gelooft niet in flauwvallen (‘Flauwvallen is flauwekul. Ik en ik hou niet van flauwekul’) en Archie blijkt een kat te zijn die naar een asiel is gebracht. Daar heeft de kat het uitstekend maar het voelt toch als verraad.
Raymie is gaan twirlen omdat ze bij de miss verkiezingen (dat zijn bij DiCamillo natuurlijk geen gewone verkiezingen maar het gaat om de ‘Mini Miss Midden Florida Autobanden’) wil opvallen zodat haar vader, die het gezin heeft verlaten voor een jonge collega, haar in de krant ziet en contact opneemt. Bij het twirlen ontmoet Raymie twee meisjes met wie ze een groeiende band krijgt en vrienschap sluit. Louise komt uit een showbizzfamilie en Billie is de dochter van een politieagent, en wil de missverkiezing saboteren. Raymie is druk met haar goede daad, cruciaal voor een miss, en bezoekt bejaarden in een verpleeghuis. Ondertussen moet de kat van Louise uit het Vriendelijkste Dierencentrum worden gered en loopt die operatie nogal uit de hand.
Haar vorige boek (Flora en de fantastische eekhoorn) wilde niet echt intrigeren maar hier valt alles op zijn plek. Neem mijn hand leest als het gemiddelde scenario van een Sundance-film (alsof je midden in Little Miss Sunshine zit) waarbij de bij vlagen bizarre dialogen en de consequent ironische stijl leidender zijn dan de absurde ontwikkelingen. Raymie belt regelmatig voor een luisterend oor naar de secretaresse van haar vader die de telefoon opneemt met ‘Clarke Gezinsverzekeringen. Hoe kunnen we u beschermen?’.
De titel verwijst naar een uitroep van één van de bejaarden die heel veel pijn heeft. De toegereikte hand helpt inderdaad. Troost en vriendschap, de meiden zijn er naar op zoek en vinden het bij elkaar en uiteindelijk ook weer bij hun familie. Gevoelens rond in de steek gelaten zijn of het gevoel hebben anderen in de steek gelaten te hebben, zijn de rode draad en daar wordt op tal van manieren naar verwezen. Op welke manier zoek en vind je steun bij anderen?
Soms is DiCamillo subtiel en op andere momenten iets te nadrukkelijk (er wordt rondgezeuld met een boek van weldoenster Florence Nightingale). Het wat zemelige gezeur over de ziel boeit niet echt en het te zoete einde vliegt net even uit de bocht maar dat kan de pret niet drukken,Tegen die tijd ben je al verkocht, aan Raymie en haar nieuwe vriendinnen en aan de overleden buurvrouw, en vooral aan die fijne stijl van DiCamillo.
Tags : FamiliejeugdboekLiefde en vriendschap