close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Hij wil iemand zijn in plaats van iemand spelen

Corien Botman Boyd was hier Jeugdboek
Querido
Waardering: 7.5

Boyd heet eigenlijk Benyamin maar verandert zijn naam, identiteit en verleden als hij met zijn moeder naar een huisje in het bos vlucht om de papparazzi te ontlopen. Die zitten achter zijn vader aan, één van de populairste tv-presentatoren van het land. Een soort Carlo Boszhard die er een meester is om andere mensen na te doen en typetjes neer te zetten. De moeder van Boyd is een uitstekende visagiste en tovert haar man om. Het verhaal begint als  vader in een crisis lijkt te zitten,  ineens verdwijnt en niemand weet waar hij is. Het hele gezin staat op een keerpunt en in het bos besluit Benyamin dat hij iemand anders wil zijn. Hij verandert zijn uiterlijk drastisch en doet alsof hij een bendeleider is die op de natuurbegraafplaats in het bos zijn taakstraf uit moet voeren.

Boyd was hier is een gelaagde coming of age roman, het vijfde boek van Corien Botman. Het draait nadrukkelijk om identiteit en de zoektocht naar het eigen ik, kernachtig samengevat in: Hij wil iemand zijn in plaats van iemand spelen. Boyd/Benyamin zit in een existentiële crisis: hij weet nauwelijks nog wie hij is. Hij kan zelf ook goed imiteren maar verstopt zich daarmee achter anderen, net als zijn vader. Doet dat hij dat opnieuw door een andere naam aan te nemen?  Hoe kwetsbaar is en durft hij te zijn?

Botman verwerkt een overdosis aan motieven en verwijzingen in de roman, een feest voor de tekstanalyse bij de lessen Nederlands, maar het komt het boek niet altijd ten goede, vooral door de nadruk. Er is zoveel in dit boek dat aandacht vraagt, dat het afleidt van het hoofdthema identiteit. Het verleden van de beheerder van de begraafplaats, de naderende dood van het meisje tot wie Boyd zich voelt aangetrokken dan ook nog eens de sores van zijn ouders. Het past zeker in en bij elkaar maar een onsje minder had geen kwaad gedaan.  Het verstoppen achtere andere identiteiten en vermommingen als motief was de lezer al wel duidelijk. Literatuur moet zichzelf vertellen en Botman is misschien bang dat het niet overkomt. De opdeling in hoofdstukken met de titels Ik, wij, zij, hij, jij en wij is ook al zo’n nadrukkelijke stijlvorm.

Ondanks deze tekortkomingen is Boyd was hier een prettig boek. vooral omdat het boek zo vlot en speels geschreven. Het leest als een trein, maakt nieuwsgierig naar de volgende stappen, kent interessante personages en gaat over herkenbare thema’s. Je zelf zijn, wie is daar tenslotte niet naar op zoek. Maar dan moet je wel eerst weten wie je bent. Benyamin komt een heel eind, net als zijn vader. Wat meteen laat zien dat de zoektocht niet is afgelopen als de adolescentie voorbij is.

 

Titel Boek:

Boyd was hier

Auteur:

Corien Botman

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : doodFamiliejeugdboekLiefde en vriendschapouders