close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Het bliksemde tussen zijn oren

Joukje Akveld Ga toch fietsen Prentenboek
Querido
Philip Hopman
Waardering: 7.5

Boese vat het heel letterlijk op als zijn vriend Willem tijdens een fikse ruzie roept: “Ach, ga toch fietsen jij”. De pandabeer heeft het wel even gehad met zijn partner en gaat inderdaad een flink stuk fietsen. Tijdens de lange fietstocht, die via de stad naar het platteland leidt, wordt hij uiteindelijk minder boos en besluit naar huis terug te keren om het goed te maken met Willem. Dat is zo gepiept, de vrienden zijn niet langer aangebrand, al is het eten dat wel.

Joukje Akveld schreef voor de tweede keer een tekst voor een prentenboek van een bekende illustrator, eerder maakte ze Olle wist zeker dat hij geen bril nodig had met Sieb Posthuma. Philip Hopman zorgt in dit heerlijk grote boek voor de illustraties en heeft veel ruimte om tekeningen vol en druk te maken. Stadse taferelen met veel verkeer, een pont over het water vol met passagiers en de wijdsheid van het platteland waar Boese door een groep racefietsers wordt ingehaald. Er is gigantisch veel te zien op de prenten van Hopman, vooral dieren die zich op alle mogelijke manieren vervoeren, en het is de sport om te zoeken waar onze Boese precies uithangt. Een heerlijk zoekboek met een verhaal dat begint met ruzie en goed afloopt. Aardig detail is dat het onnadrukkelijk om twee mannen in een relatie gaat.

Akveld omschrijft de ruzie treffend met zinnetjes als: ‘Jij denkt toch niet dat ik’ en ‘Moet jij nou altijd weer’ en de woede van Boese met : ‘Er zat een donderwolk in zijn hoofd, het bliksemde tussen zijn oren’. De ruzie had breder uitgemeten mogen worden, nu vervaagt het verhaal en is Boese vooral bezig met de keuze of hij rechtdoor of linksaf moet en wordt het tekstueel pas tegen het einde weer interessant als de panda aan zelfreflectie gaat doen. Duidelijk wordt wel dat het zinvol is om soms even letterlijk afstand van elkaar te nemen om tot jezelf te komen. Je kunt prima even ruzie maken en het daarna zonder al teveel woorden en gedoe weer goed met elkaar hebben.

 

Titel Boek:

Ga toch fietsen

Auteur:

Joukje Akveld

Illustrator:

Philip Hopman

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : fietsenhomohumorLiefde en vriendschapPrentenboek