close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Charmant in kaartenland

Tonke Dragt De strijd om de hartenkoningin Kinderboek
Leopold
Waardering: 7.5

Het was een vakantiegrap maar het resultaat was beter dan ze had gedacht. Dus ging Tonke Dragt er toch maar mee naar de uitgeverij. Die vond het te duur om het in kleur uit te geven. En in zwart-wit valt de crux van De strijd om de hartenkoningin weg waarin het rood van de harten cruciaal is. Bovendien was Dragt een onbekende schrijfster die nog moest beginnen met Een brief voor de koning. Vijfenzestig jaar later kwam het manuscript bij het opruimen van de rommel weer tevoorschijn, vertelt de schrijfster in een aflevering van de Grote Vriendelijke Update. De uitgever vond het volgens haar een beetje onbeholpen ‘maar de vrijheid van schrijven’ was al wel te zien.

Dat is precies wat het is en dat maakt dit kleinood aardig en interessant. Het is een eigenzinnig verhaal vol plechtig taalgebruik over speelkaarten die tot leven komen en elkaar het leven zuur maken. De gunst van de hartenkoningin moet worden gewonnen. Wie dat wil, kan er een parabel inlezen van een maatschappij waarin vooroordelen en macht een rol spelen. Dat is wellicht wat te ver doorgedacht. Het is vooral een aardig vingeroefening waarin het verteltalent van Dragt al doorheen piept en vooral het gebrek aan schroom om te fantaseren opvalt.

De onbevangenheid zit hem ook vooral in de portretten in gedichtjes achterin waar ze over de hartenkoningin rijmt: ´Niemand in het Kaartenland / is zo hartelijk, zo charmant’. Waarbij vooral de voetnoten opvallen. Het gaat hier bijvoorbeeld om een versfragment dat is gevonden op kaarten van een ingestort kaartenhuis. Dat is typerend voor Dragt. Ze bouwt een wereld om haar verhalen heen en daarin is ze grenzeloos.

De illustraties zijn ingenieus, zeker in de wetenschap dat Tonke nog maar 25 jaar oud was. Rommelig en buiten de lijntjes maar de tafereeltjes zijn gedetailleerd en glashelder. De strijd om de hartenkoningin is een fijn boekje dat vooral inzicht geeft in de ontwikkeling in een van Nederlandse grootste kinderboekenschrijvers.

Tags : FantasieillustratiesKinderboekOver JeugdliteratuurSprookjesVoorleesboek