close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Gevangen in het lichaam van iemand anders

Ineens zit Alex in het lichaam van iemand anders, te weten: Flip Garamond. Hij wordt wakker op diens kamer, zit met diens ouders en zus aan de maaltijd en snapt totaal niet wat hem overkomt. Niemand heeft door dat er in Flip een heel ander persoon huist wat tot veel misverstanden leidt. Bijna om te bizar om te bedenken, het klinkt gekunsteld en dat is het ook wel maar het is dan de verdienste van de auteur om er een geloofwaardig geheel van te maken. En dat is gelukt.

Alex komt er langzaam achter wat er met hem aan de hand is en die opbouw zorgt ervoor dat de ingewikkelde situatie redelijk te volgen is. Alex is na een ongeluk in coma geraakt en zijn ziel is daarbij verhuisd naar een andere jongen. Waar die andere jongen (Flip) is gebleven, blijft een raadsel, ook voor Alex. Ondertussen zit hij er maar mooi mee. Hij zit gevangen in het lichaam van een jongen die totaal anders is dan hij en niemand heeft het in de gaten. Dat is behoorlijk benauwend, voor Alex maar ook voor de lezer. Martyn Bedford werkt het ingewikkelde idee  zorgvuldig en geloofwaardig uit. Zelfs wanneer Flip op bezoek gaat bij de ouders van Alex; feitelijk bij zijn eigen ouders dus en zich voordoet als een klasgenoot van Alex. Zijn ouders zijn in de rouw maar hebben niet door dat hun eigen zoon op bezoek is.  Alex krijgt langzaam in de gaten wat er aan de hand is en nadat hij een lotgenoot ontmoet, broedt hij op een plan om de situatie ongedaan te maken.

Een boek om helemaal in op te gaan al stoort de wat houterige stijl van Bedford af en toe behoorlijk. Hij gebruikt teveel taal om alles uit te leggen en brengt te weinig gelaagdheid aan om van Het Flip-effect een literaire interessant boek te maken te maken. De diagnose (psychische evacuatie) wordt tot op het bot ontleedt en uitvoerig in kaart gebracht, wat veel van het mysterie weghaalt. Bedford had iets meer van de humor kunnen gebruiken die het personage van zus en hond Garamond zo geestig maken. De zus is scherp en sarcastisch en hond Barend is dol op het kijken van tenniswedstrijden op tv.

Het Flip-effect is een onderhoudend en origineel leesboek waar ik het af en toe behoorlijk benauwd van kreeg. Gevangen in een verkeerd lichaam, je zou bijna gaan geloven dat het echt voorkomt.

Titel Boek:

Het Flip-effect

Auteur:

Marty Bedford

Vertaler:

Tjalling Bos

Kaft:
Tags : Familiejeugdboekziekenhuisziekte