close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Geen woestere wezens dan verhalen

Patrick Ness en Siobhan Dowd Zeven minuten na middernacht Jeugdboek
De Geus
Manon Smits
Jim Kay
Waardering: 8.5

De Britse schrijfster Siobhan Dowd stierf in 2007 op 47-jarige leeftijd en liet behalve een kwartet mooie boeken ook een idee voor een verhaal achter. Patrick Ness (bekend van de succesvolle Chaos-trilogie) werd gevraagd het idee uit te bouwen tot een boek. Dat moet geen eenvoudige klus zijn geweest maar hij was zo verstandig niet in haar geest te gaan schrijven, zoals veel stripmakers het werk van overleden meester voortzetten. Ness zegt dat hij het gevoel had dat er een estafettestokje aan hem werd doorgegeven door een fantastische schrijfster die hem aanspoorde: ‘Vooruit, Pak aan. Ga los’.

Ness is los gegaan, samen met illustrator Jim Kay. Zeven minuten na middernacht is een prachtig vormgegeven leesboek met graphic novel-achtige prenten die meer zijn dan illustraties. Ze versterken het verhaal en de sfeer en gaan een symbiose aan met de tekst. Daardoor ontstaat een bijzondere eenheid in tekst en beeld.

Het gaat om Conor die veel last heeft van nachtmerries en plotseling ook nog bezocht wordt door een monster. ‘Het monster kwam vlak na middernacht opdagen. Zoals monsters altijd doen’. Het monster is de grote boom uit de achtertuin die met woest geweld in zijn slaapkamer binnendringt. Is dit het wakkere leven of is dit een droom? Het blijft voor Conor en de lezer ongewis. De moeder van Conor is ernstig ziek, zijn vader zit met een nieuwe vrouw in Amerika en op school wordt hij gepest. Hij heeft gebroken met zijn beste vriendin omdat ze over zijn moeders ziekte vertelde, wat Conor absoluut niet wilde. Conor wil er niet aan, hij wil er niet over praten en weigert de waarheid onder ogen te zien. Zijn worsteling is doordesemd van angst en zelfverwijt, hij wil het liefst onzichtbaar zijn maar ook weer niet. Als hij op school eindelijk geschorst lijkt te worden, wordt hij overmand door een gevoel van erkenning en ook van opluchting: ‘Nu zou alles normaal worden’.

Die monsterlijke boom blijft steeds kort na middernacht maar komen om hem verhalen vertellen, over over de keren dat hij eerder in beweging is gekomen, want zegt de boom: ‘Er bestaan geen woestere wezens dan verhalen. Verhalen jagen bijten en achtervolgen’. De drie verhalen zijn surrealistische sprookjes met veel zeggingskracht. De boom is niet gekomen om zijn moeder beter te maken, zoals Conor denkt, maar om hem zelf te genezen. Indringender is er in de jeugdliteratuur niet vaak geschreven over angst voor de dood van een geliefde en over rouwverwerking. Het ritme en de sfeer van tekst en illustraties maken Zeven minuten na middernacht tot een hallucinant en adembenemend boek dat het leven even over neemt.

Titel Boek:

Zeven minuten na middernacht

Auteur:

Siobhan Dowd

Patrick Ness

Illustrator:

Jim Kay

Vertaler:

Manon Smits

Uitgever:

De Geus

Kaft:
Tags : dooddromenFantasieillustratiesjeugdboekSpanning en avontuur