close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Fraai overzicht van Moeyaerts verhalen; gemis aan context

Bart Moeyaert Jij en ik en alle andere kinderen. De verzamelde verhalen en kindergedichten Poëzie
Querido
Rotraut Susanne Berner, Gerda Dendooven, Korneel Detailleur, Wolf Erlbruch, Andre Sollie, Marije Tolman
Waardering: 8.0

Alle verhalen van de Vlaamse gigant Bart Moeyaert in een bundel, die hadden we nog niet. Na dertig jaar schrijverschap werd dat wel eens tijd. In Jij en ik & en alle andere  kinderen is veel materiaal aan de vergetelheid ontrukt. Vanaf het eerste korte verhaal van Moeyaert dat in een blad verscheen, De lente van ’39 uit 1988, tot en met complete boeken zoals het Vlaamse kinderboekenweekgeschenk uit 1989 en Mansoor, een schitterend jubileumboekje van Querido uit 1997.

Alle verhalen zijn opnieuw geillustreerd door aansprekende tekenaars (wie wil er nu niet een verhaal van Moeyaert illustreren?) als Rotraut Susanne Berner, Gerda Dendooven, Korneel Detailleur, Wolf Erlbruch, Andre Sollie en Marije Tolman. Dat levert meteen een mooi overzicht van een aantal van de beste illustratoren uit het Nederlandse taalgebied op. Vooral Dendooven en Tolman verrassen met originele en dienstbare prenten die de verhalen versterken.

Zo’n overzicht van het werk van Moeyaert doet beseffen hoe rijk het oeuvre van de schrijver is en hoe consequent hoog zijn literaire niveau ligt. Natuurlijk zit er wel wat kaf tussen het koren maar nergens zakt het door een benedengrens. In die zin is het een rijke en welkome bundel. Zeker ook omdat in het hart van de bundel zijn alle gedichten van Moeyaert voor kinderen opgenomen.

Jammergenoeg is het een overzicht zonder noemenswardige achtergrondinformatie en is de bronvermelding summier en erg rommelig. In plaats van bij ieder verhaal de context te vermelden, staat achterin een nauwelijks leesbare opsomming. Een overzichtsbundel als deze is pas af als er voldoende relevante informatie en duiding bij wordt geleverd zodat we het werk in een context kunnen plaatsen. Een gemiste kans. Misschien wordt het tijd voor een mooi inhoudelijk overzichtsboek rond werk en leven van Moeyaert, zoals onlangs bijvoorbeeld over Sieb Posthuma verscheen. Moeyaert verdient het, en zijn lezers ook.

Titel Boek:

Jij en ik en alle andere kinderen. De verzamelde verhalen en kindergedichten

Auteur:

Bart Moeyaert

Illustrator:

Rotraut Susanne Berner, Gerda Dendooven, Korneel Detailleur, Wolf Erlbruch, Andre Sollie, Marije Tolman

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : belgieillustratiesOver JeugdliteratuuroverzichtPoëzie