close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Fraai nieuw wonderland van Floor Rieder

Lewis Caroll Alice in Wonderland/Alice in Spiegelland Kinderboek
Gottmer
Floor Rieder
Waardering: 8.0

Nieuwe illustraties voor Alice in Wonderland, waarom ook niet. Er is niet direct een noodzaak of aanleiding (of het moet zijn dat de eerste uitgave van Alice precies 150 jaar geleden verscheen) maar als het leidt tot een mooi boek, is er niks mis mee. En een mooi boek is deze uitgave geworden, met heel veel nieuwe prenten van Floor Rieder en in de vertrouwde vertaling van Sofia Engelsman. Lekker handzaam en compact toch heel compleet: wie het omdraait treft Alice in Spiegelland aan, het stiekem nog succesvollere boek over Alice.

Over het verhaal mag genoeg bekend zijn, het moet een grote uitdaging zijn geweest om tekeningen bij zo’n klassieker te maken. Het is een meesterzet om Floor Rieder daar voor te vragen, die in korte tijd misschien wel de meest herkenbare Nederlandse jeugdboekenillustrator van Nederland is geworden, na het grote succes van Het raadsel van alles wat leeft. Rieders handtekening is onmiskenbaar. Voor dit boek werkte ze met een techniek die nogal ingewikkeld overkomt voor de leek: ze krast met een pennetje in met zwarte gouache bedekte glasplaatjes die op een lichtbak liggen. Het resultaat mag er wezen en heeft in ieder geval een duidelijke stempel. De uitwerking is wat mij betreft wisselend: de tableaus in een lijstje zijn sterke beelden die op een spannende en treffende manier een invulling geven aan de avonturen van Alice. Ook de openingsprenten van ieder hoofdstuk zijn raak: een doolhof vol blaadjes dat leest als een zoekplaatje: waar is Alice? Het is een mooie metafoor voor de droom waarin ze is verdwaald en die spannend en bizar is maar vooral ook een merkwaardig kluwen aan gebeurtenissen waarin Alice verstrikt is geraakt

.

Minder enthousiast ben ik over de losse illustraties door het boek heen. Er dwarrelt her en der een dier over de pagina’s of er staan tekeningen van paddestoelen, alsof de lezer niet weet hoe die eruit zien. Dat maakt het voor een deel rommeliger dan nodig was geweest. Ook is de verhouding tussen beide delen niet evenwichtig: Wonderland is sterk maar Spiegelland komt er bekaaider vanaf.

Alice zelf is een meisje geworden dat er heel normaal ziet. Rieder wilde ‘dat ze kleren aanheeft, die je zelf ook aan zou trekken’ maar met haar kekke mutsje en brilletje is ze toch een tikkeltje eigenzinnig. Mooi en een tikkeltje mysterieus zijn de sleutels waarmee ieder hoofdstuk wordt ontsloten en die steeds net even anders zijn.

Heeft de Penseeljury dit boek over het hoofd gezien (net als de Andersen-illustraties van Jan Jutte) of dingt dit boek pas in het huidge jaar mee? Misschien heeft de jury het niet zo op klassiekers? Gelukkig voor Rieder werd De avonturen van Alice in Wonderland in Nederland verkozen tot Mooiste Boekomslag 2014, en daarnaast door een vakjury geselecteerd als een van de ‘Best Verzorgde Boeken’ van het jaar, en het haalde de IBBY Honour List, dus is het internationaal opgevallen.

Gezien op Facebook: Alice in Wonderland als lamp in boekhandel Livius De Zevensprong in Tilburg, gemaakt door Rodin van Lieshout)

 

Titel Boek:

Alice in Wonderland/Alice in Spiegelland

Auteur:

Lewis Caroll

Illustrator:

Floor Rieder

Vertaler:

Sofia Engelsman

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : FantasieillustratiesjeugdboekklassiekerSprookjesVoorleesboek