close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Een vuist om je neus is een varken

Gebarentaal blijft fascinerend. Niet voor niks zat laatst de gebarenman van de NOS bij De Wereld Draait Door, al was dat vooral om het kunstje te laten zien. Wat zijn sommige woorden grappig om na te doen. Toch kijk ik bij de intocht van Sinterklaas ook altijd even stiekem naar de gebarenmensen want het is heerlijk om te zien hoe ze de huppelende en trommelende pieten uitbeelden.

Renske Douwes Dekker wilde haar dochtertje gebarentaal leren maar kwam er achter dat er nauwelijks boeken voor kinderen bestaan op dit gebied. Dus maakte ze zelf dit boerderijboek waarin op de rechterpagina de dieren staan afgebeeld en op de linkerpagina beeldt een kind het gebaar uit. Door het kartonnen trekmechanisme is het goed te zien hoe het gebaar moet worden nagedaan. Bij het varken maak je een vuist om je neus en doe je de ronde snuit na. Het paard wordt uitgebeeld door middel van galopbewegingen met de vingers een geit door de sik aan te wijzen. Het is nog niet eenvoudig, merkte ik, om de dieren goed uit te beelden maar het is ook direct een leuk raadspelletje.

Wat een goed idee dit boek! Geeen educatieve opsomming maar heel handig en leerzaam voor horende en niet-horende kinderen. Als prentenboek stelt het jammergenoeg niet zoveel voor, obligate versjes en dito tekeningen die nogal ouderwets overkomen maar een sympathiek project is het wel. Het verdient navolging maar dan wel in een wat hipper en gedurfder jasje.

Lotte en Max hebben een website met tips en spelletjes.

Titel Boek:

gebaren met Lotte & Max. Boerderijdieren

Auteur:

Renske Douwes Dekker

Kaft:
Tags : gehandicaptPrentenboekslechthorendWeten en leren