close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Een huisdier, en anders wil ik niks

Loes Riphagen begint steeds meer op te vallen als originele prentenboekenmaker en illustratrice. Bijna tegelijkertijd verschijnen twee prentenboeken: het tekstloze De Gele Olifant en Ik wil een walvis! met tekst van Bette Westera. Westera is op haar beurt ook lekker productief, we zijn nog steeds aan het lezen in het prachtige Aan de kant, ik ben je oma niet.

Ik wil een walvis! gaat over dat geliefde thema van veel kinderboeken: bijna jarig zijn. Tim heeft op de eerste drie plekken van zijn verlanglijstje ‘een huisdier’ staan en op nummer vier staat ‘en anders niks’. Iedereen in de klas heeft dieren, zegt Tim tegen zijn ouders die er niks van willen weten. Honden en paarden maar er zijn er ook met een walvis, een olifant, een octopus of zelfs een dinosaurus. Een levendige fantasie heeft die Tim, zou je zo zeggen. Zijn ouders twijfelen: ‘een octopus in bad, zoiets verzin je toch niet? Dus misschien is het wel waar’. Er zit niks anders op dan de ouders uit te nodigen en er zelf achter te komen of het echt zo’n beestenboel is in andere huishoudens.

Een grappig verhaal waarin omkering het motto is, tot aan het voorspelbare einde toe. Het ligt voor de hand dat Tim liegt, het is opvallend dat zijn ouders hem toch geloven en Tim maakt uiteindelijk een tegendraadse keuze. Loes Riphagen maakt er een vrolijke boel van, de dieren buitelen over elkaar heen en altijd is er wel iets verrassends op een pagina te zien. Riphagen is nog jong (29) maar is een illustratrice van de oude stempel. Ze lijkt wars van moderne technieken en geëxperimenteer en juist daarmee val je tegenwoordig op. Ook omdat ze een eigenzinnige stijl hanteert. Lekker gewoon met gekke randjes. En het blijft een wonder hoeveel oogjes met een stipje erin kunnen uitdrukken.

Hier het filmpje waarin ik prenten uit dit boek laat zien.

Titel Boek:

Ik wil een walvis

Auteur:

Bette Westera

Illustrator:

Loes Riphagen

Kaft:
Tags : Dieren en natuurhumorPrentenboekverjaardagVoorleesboek