close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Een gezicht waar iedereen van schrikt

R. J. Palacio Wonder Jeugdboek
Querido
Esther Ottens
Waardering: 8.5

Pas na 100 pagina’s beschrijft de zus van Auggie het gezicht van haar broertje, waardoor duidelijk wordt hoe vreemd zijn gezicht is gevormd. Zijn ogen zitten te laag en puilen uit hun holtes, hij heeft geen wenkbrauwen, zijn oren zijn rare stompjes, hij heeft veel littekens rond zijn mond en zijn hoofd is ingedeukt. Kortom: een combinatie van iemand met een hazenlip en veel brandwonden en daar dan de heftigste versie van. (‘Wat je ook denkt, ik weet bijna zeker dat het erger is’). Tot dan weet de lezer dat Auggie een gezicht heeft waar iedereen meteen naar kijkt en van schrikt, maar hoe het er precies uitziet, blijft gissen. Ook na de beschrijving van zijn zus kan iedereen zijn eigen beeld blijven. Dat is het mooie van literatuur, dat er zoveel te raden overblijft. In een film was het meteen duidelijk waarom mensen zo van Auggie schrikken.

Auggie is vanwege zijn ernstige gezichtsafwijking tot zijn tiende niet naar school geweest maar dan gaat het gebeuren. Doodeng, voor Auggie, zijn ouders en zusje en ook wel een beetje voor de school. Met vallen en opstaan, mooie momenten en veel gepest, slaagt Auggie er in zichzelf te blijven en een plkeje te veroveren. Palacio beschrijft het eerste jaar van Auggie op school op een fenomenale manier, vaak hard en confronterend maar met heel veel humor. Meneer Aarsman, de docent die Auggie begeleidt, grapt in de eerste ontmoeting dat hij het zelf niet erg getroffen heeft met zijn naam. Met dat soort kwinkslagen geeft de auteur lucht aan het verhaal: iedereen heeft zo zijn dingetjes in het leven, al valt het voor sommigen wel heel heftig uit.

Wonder is zowel hard en confronterend als een verhaal dat zindert van liefde en genegenheid. De steun van zijn ouders is onvoorwaardelijk, hij heeft vrienden en Auggie wordt gewaardeerd om wie hij is. Een slimme en geestige jongen met veel zelfspot. Wonder is confronterend omdat de lezer gedwongen wordt na te denken hoe hij zelf reageert op mensen die er anders uit zien. De auteur, R.J. Palacio (een pseudoniem), doet daar niet romantisch maar realistisch over. Auggie begrijpt goed welke reactie hij oproept maar het is ook iedere keer weer slikken.

Wonder wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. Voor een groot deel vanuit Auggie, maar ook vanuit zijn zus en een paar vrienden. Opvallend genoeg niet vanuit het standpunt van één van zijn ouders. Palacio maakt daar in dit debuut een paar merkwaardige keuzes in maar het is wel verfrissend dat het boek niet alleen vanuit de hoofdpersoon is geschreven. Het ongemak, de aarzelingen en de keuzes van anderen geven meer diepgang aan het verhaal. Pesten is een rode draad maar niet het hoofdthema, het is een soort constante en onvermijdelijke factor in het leven van Auggie. De nadruk ligt vooral op de verscheidenheid aan reacties en manier van omgaan met zo’n duidelijk zichtbare afwijking.

Het einde is misschien wat al te zoetsappig en voorspelbaar en geënt op de blije highschool-films met een diploma-uitreiking als apotheose. Maar Wonder is verder niet sentimenteel en daardoor is dit feelgood-slot goed te verdragen. Wonder is een geweldig boek, een page-turner dat je met een glimlach dichtslaat, die nog dagen blijft zitten.

Titel Boek:

Wonder

Auteur:

R. J. Palacio

Vertaler:

Esther Ottens

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : andersFamiliejeugdboekLiefde en vriendschapSchoolziekte