close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Een draaglijk afscheid van Robin

Het laatste boek over Robin van Sjoerd Kuyper is het eerste bij uitgeverij Lemniscaat. Na strubbelingen met zijn vorige uitgever, heeft Kuyper nu weer vaste grond onder de voeten en kunnen we hopelijk nog wat verwachten van de bijna 60-jarige auteur. Het is nog even wennen met Lemniscaat. Wie heeft bedacht of toegestaan om bij het allerlaatste boek ineens creatief met de titel te gaan doen, verdient straf. Degene die op het idee kwam om Marije Tolman voor de illustraties te vragen, mag een bonus op het jaarsalaris tegemoet zien.

De coverillustratie behoort meteen bij de allermooiste die een Nederlands jeugdboek hebben gesierd maar ook binnen in, is het genieten geblazen. Tolman sluit aan bij de tekst maar gaat tegelijkertijd vrolijk haar eigen gang en speelt met mooie details en dromgerige kleuren.

‘O rode papaver, boem pats knal’ is de laatste zin van een toverspreuk die Robin verzint om de wolf te verdrijven die boven aan de trap zit. Grappig omdat hij niet weet wat papaver ook al weer is. Om deze poetische regel tot titel te verheffen, is onzinnig en past niet bij de zo nuchtere Robin. Een probleem is wel dat een andere titel niet zo voor de hand ligt, en dat illustreert meteen het zwakke punt van dit boek. Het fladdert een beetje heen en weer tussen ‘Robin en het nieuwe huis’, ‘Robin is bang’ en ‘Robin is ziek’. Alsof Kuyper die onderwerpen nog snel even kwijt moest in de laatste Robin. Maar geen van deze thema’s is leidend. Robin is een groot gedeelte van dit boek ziek en dat zeurt zo’n beetje voort.

De angst voor de wolf die boven aan de trap zit in het nieuwe huis, maakt de meeste indruk. Natuurlijk weet Robin wel dat dat beest er niet zit, maar helemaal zeker weten, doe je het nooit. Die onbestemde en irrationele angst, is voor veel kinderen herkenbaar. De manier waarop Robin, met een beetje hulp van zijn vader, de angst te lijf gaat, is heel knap opgeschreven. Sjoerd Kuyper blijft een meester met taal. Zinnetjes die er zomaar ineens staan, omdat ze er horen te staan, maar toch had je ze niet verwacht. Het blijft een feest om te lezen over de mijmeringen, ingevingen en gedachtensprongetjes van Robin.

Sjoerd Kuyper is klaar met deze autobiografische reeks, tegen je zestigste mag je ook wel eens afscheid nemen van de kleuter in jezelf. Dat O rode papaver niet het sterkste boek uit de reeks is, verzacht de pijn van het afscheid een beetje. Maar dat Robin tot de canon van de belangrijkste karakters van de Nederlandse jeugdliteratuur behoort, daar mag geen misverstand over bestaan.

Titel Boek:

O rode papaver, boem pats knal!

Auteur:

Sjoerd Kuyper

Illustrator:

Marije Tolman

Kaft:
Tags : angstFamilieKinderboek