close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Een boek dat leest als een straalkacheltje

Ben Guterson De magie van de verboden toren Kinderboek
Leopold
Imme Dros
Lobke van der Aar
Waardering: Hartverwarmend

Zack voelt het leed van het gezin het meest op zijn schouders drukken. Hij was als enige in de buurt toen het jongste zusje de weg oprende en verongelukte. De familie verhuist daarna naar een groot huis waar een oude uitkijktoren staat die al jaren ongebruikt is en waar de kinderen niet naar binnen mogen. Zack volgt een geheimzinnig meisje dat de toren toch betreedt en samen ontdekken ze een medaillon met een geheime code.

Ben Guterson is bekend van zijn drieluik over het Winterhuishotel, ook al zo’n gebouw waar geheimzinnigheid omheen hangt. Samen met zijn broertje en twee zusjes zoekt Zack uit wat er met de uitkijktoren aan de hand is. Het zou toch mooi zijn als hij weer open kan voor toeristen; dat is bovendien goed voor de bed-and-breakfast die zijn ouders willen openen. Maar wie is die norse man die hen dwars probeert te zitten en waarom geloven de anderen niet dat Zack een meisje heeft leren kennen? Guterson doseert de magie heel precies waardoor het  verhaal dicht bij de werkelijkheid blijft en je als lezer gelooft dat het zo kan gaan.

De manier waarop de gezinsleden elkaar vasthouden en met elkaar proberen het verdriet een plek te geven, is hartverwarmend. De magie van de verboden toren is een boek dat leest als een straalkacheltje.

Deze bespreking stond op 29 december 2022 op AD Online

Tags : Andere landendoodFamilieFantasieKinderboekLiefde en vriendschapmagiemoederoudersproblemenrouwSpanning en avontuurvaderVoorleesboekzus