close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Een aanranding die haar leven op zijn kop zet

Martine Glaser De zaterdag van het onweer Jeugdboek
Clavis
Waardering: 7.0

Als Cassie na haar bijbaantje in de dorpssupermarkt snel terugfietst naar huis om het naderende onweer voor te zijn, wordt ze klem gereden door een paar jongens die ze vaag kent van school. De jongens randen haar aan, Cassie slaat halfnaakt op de vlucht. Met deze onthutsende scene begint De zaterdag van het onweer van Martine Glaser. Glaser is een van die auteurs die via het helaas ter ziele gegane TenPages bij een uitgever belandde en debuteerde met het niet onaardige De Bokkenbrigade. De zaterdag van het onweer is een lijvige young adult roman waarmee Glaser zich als allround kinderboekenauteur op de kaart zet, ze schreef tussendoor ook nog Het wonderbaarlijke verhaal van Pippa Poezenoortjes.

De aanranding is gedurfd beschreven. Samen met Cassie vraagt de lezer zich af, wat er nou precies is gebeurd en wat ze daarmee aan moet. Schaamte, zwijgen, angst en woede; het komt allemaal voorbij. De aanranding is de rode draad van het boek maar raakt wat op een zijspoor in een wijdlopig verhaal over haar familiegeschiedenis. Cassie’s moeder heeft borderline en doet geheimzinnig over wie haar ouders zijn. Cassie komt na haar vlucht terecht bij een oudere dame die letterlijk en figuurlijk buiten de dorpsgemeenschap in een groot huis leeft. Langzaam ontstaat uit die toenadering een mooie vriendschapsrelatie en wordt de oudere vrouw, door Cassie Oba genoemd, spraakzamer over haar leven en verleden.

De aanranding en de gevolgen daarvan, en de borderline problematiek van de moeder zijn raak en overtuigend neergezet. De verhaallijn rond Oba neemt gaandeweg het verhaal over en dat trekt de focus weg. Het gaat ondertussen ook nog over het verhuizen van een dorp naar een stad, er is een bevriende vluchteling die veel wijsheden rondstrooit en Cassie wordt ook nog eens verliefd op een dj. De zaterdag van het onweer gaat over van alles een beetje en dan ligt de dreiging op de loer dat nergens mee over gaat.  De plot wordt door de pientere lezer al in de eerste hoofdstukken ingekopt waardoor de weg er naar toe wel een hele lange is. Dat neemt niet weg dat delen van deze roman trefzeker en indringend zijn en nog steeds nieuwsgierig maakt naar meer werk van Glaser.

 

Titel Boek:

De zaterdag van het onweer

Auteur:

Martine Glaser

Uitgever:

Clavis

Kaft:
Tags : Familiejeugdboekpsychiatrieschaamte