close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Dertien majorettes verdwijnen in een muis

Daan Remmerts de Vries is dit jaar precies twintig jaar een vaste waarde in het Nederlandse jeugdboekenlandschap. Onder andere daarom is er momenteel een tentoonstelling van zijn werk te zien in het Haags Gemeentemuseum. Hij is niet een van de bekendsten maar toch heeft Remmerts de Vries al een indrukwekkend oeuvre van meer dan 35 boeken op zijn naam staan. Hij won in 2003 de Gouden Griffel voor Godje Zijn bekendste boek is ongetwijfeld Godje en vorig jaar nog een vlag en wimpel voor Bernie King en de magische cirkels.

Dit jaar verschijnt onder andere een boek over schilderen van zijn hand (Meneer Kadinsky was een schilder) en nu dus ook Monstermuis. Zijn werk lijdt gelukkig niet onder zijn ijver want Monstermuis is een degelijk boek waar duidelijk veel aandacht aan is besteed.

Monstermuis is een onverzadigbare schrokop die achter elkaar de rode olivaar, een blootbildil en een lanterfant wegwerkt. Het schriele muisje verandert al snel in een monsterlijke vetzak die ook nog maar even een heel majorettekorps en een autobus naar binnenwerkt. Het jongetje Jan lijkt het perfecte toetje maar daar gaat het mis voor monstermuis wat uitmondt in een enge maar ook hilarische apotheose met een heldere moraal: ‘Dat komt ervan – als je een toetje maakt van Jan!’.

Monstermuis is een grappig en fantasierijk boek waarin alleen de teksten wat achterblijven door de keuze voor de rijm. Soms werkt het heel goed en soms zit het de schrijver een beetje in de weg. De prenten zijn mooi vooral door de behang-achtige motiefje en structuur en de stoet aan gekke wezens. Het lijkt me een zekerheidje dat kinderen zullen smullen van die gekke muis en van de blootbildil en olivaar.

Titel Boek:

monstermuis

Auteur:

Daan Remmerts de Vries

Kaft:
Tags : Dieren en natuurPoëziePrentenboek