close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

De weg van school naar huis is geplaveid met avontuur

Blexbolex Een sprookje Prentenboek
Clavis
Waardering: 8.0

Het dikke boekje in klein formaat heet simpelweg Een sprookje en is even eenvoudig als verwarrend van opzet. Maar liefst zeven keer wordt hetzelfde verhaal verteld van een kind dat van school naar huis gaat waarbij de woorden die al zijn gebruikt, steeds opnieuw terugkomen, met veel nieuwe begrippen. Het eerste verhaal bestaat simpelweg uit drie woorden: de school, de weg, het huis. In het derde verhaal zijn er ook al een vreemdeling, brug , heks, schurken en een bos opgevoerd. In hoofdstuk vijf voert de weg naar huis inmiddels door een spelonk, storm en labyrint en komt er een kabouter en kasteel in het verhaal voor. De weg van school naar huis is geplaveid met een zich steeds maar uitdijend avontuur. Er ontwikkelt zich een groots avontuur waarin heel wat kwade krachten moeten worden overwonnen, en een prinses bevrijd,

Een in veel opzichten originele vertelling. Iedere pagina bestaat uit een woord en een prent en door de zevenvoudige vertelling wordt de spanning opgebouwd. Het laatste verhaal is zo lang dat de boog niet meer erg gespannen staat. Bovendien moet je wel een goed geheugen hebben om alle begrippen te onthouden en een plaats te geven. Ondanks de ogenschijnlijke eenvoud vergen de boeken van Blexbolex nogal wat van de (voor)lezer vanwege het hoge abstractieniveau. Dit verhaal waaiert vele kanten uit en er komen moeilijke woorden in voor als het prieel en de impasse. Maar voor doorzetters die de beeldtaal van Blexbolex kunnen waarderen, is dit een prachtig boek.

De Fransman kreeg in 2011 van een eigenwijze jury als eerste buitenlander het Gouden Penseel waarna haastig het regelement werd gewijzigd.  Blexbolex blijft zijn grafische achtergrond trouw maar slaat wel een iets andere weg in met Het sprookje. Een weg die gelukkig uiteindelijk gewoon bij het huis uitkomt.

 

Titel Boek:

Een sprookje

Auteur:

Blexbolex

Uitgever:

Clavis

Kaft:
Tags : illustratieskijkboekPrentenboek