close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

De prins draagt nou eenmaal graag een jurk

Jen Wang De prins en de naaister Graphic Novel
Van Goor
Lia Belt
Waardering: 8.0

‘Mijn hele leven bepalen andere mensen wat acceptabel is. In een jurk bepaal ik zelf wat raar is of niet’. Prins Sebastian is de enige zoon van de koning en gaat graag verkleedt als vrouw het nachtleven van Parijs in. De hulp van Frances komt goed van pas. De kleermaakster kleurt  buiten de lijntjes en maakt de meest fantastische creaties, ook voor de prins die ze draagt als zijn alter ego ‘Lady Crystallia’.

De prins en de naaister is de tweede graphic novel van Jen Wang en is een internationaal succes waarvan de filmrechten zijn verkocht. De Nederlandse vertaling bij uitgeverij Van Goor kwam tot stand nadat schrijfster Linda Dielemans het boek tipte in De Grote Vriendelijke Podcast. Wang schrijft in het voorwoord dat ze een verhaal wilde vertellen ‘over een kleermaker wiens op kleren op magische wijze de drager konden transformeren. Kleding zorgt ervoor dat je je meer voelt als wie je echt bent’.

Het gaat voor Prins Sebastian niet zonder slag of stoot. Hij is doodsbang dat zijn ouders het geheim ontdekken en dat blijkt uiteindelijk onontkoombaar. Wang maakt mooi zichtbaar hoe gelukkig en vrij de jongeman zich voelt als hij vrouwenkleren draagt. Het personage Frances draagt elementen van Assepoester in zich. De kleermaakster ontvlucht en het tirannieke regime in een naaiatelier en ontpopt zich tot een veelzijdig ontwerpster. Beide personages komen goed uit de verf en vullen elkaar aan in hun zoektocht naar zelfontplooiing en vrijheid. Na een tijdelijke brouille kruizen hun paden elkaar opnieuw en na een uitbundig en voorspelbaar slot leven ze nog lang en gelukkig.

Wang speelt vrijelijk met de clichés van het betere Disney-sprookje en dat levert een bijna campy boek dat wel eens een klassieker kan worden. Omdat hedendaagse thema’s als zelfontplooiing, ‘je droom naleven’ en inclusiviteit, durven dromen op een lichtvoetige manier voorbij komen.

Een genot om te lezen, deze graphic novel. Er is niet bezuinigd op het aantal pagina’s en tekeningen en dat is prettig. Er is ruimte voor een  stroom aan zwierige illustraties, vaak zonder tekst. Als het ingewikkeld of spannend wordt, kiest Wang voor sombere kleuren. Maar vaker is het weelderig en kleurrijk, met al die mooie jurken  jurken en feesten. Een heerlijk boek!

 

 

Tags : Andere landengenderhumorillustratiesjeugdboekKinderboekkledingLiefde en vriendschapmodePrentenboekprinsSprookjesstrip