close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

De mooiste en ongelooflijkste ervaring ooit

De dunne grens tussen waan en werkelijkheid is de rode draad van Dertien rennende hertjes. Het thema is niet nieuw, in veel jeugdboeken komen denkbeeldige vriendjes en figuren voor die de karakters helpen om zich door het leven te slaan. Meestal gaat daar een traumatische gebeurtenis aan vooraf of zijn de sociale omstandigheden de aanleiding. In Dertien rennende hertjes is zoiets niet aan de hand en dat is aanvankelijk wat verwarrend. Maantje leidt een gewoon leven met een normale vader en een moeder en alleen een broer bij wie af en toe wat bommetjes in het hoofd ontploffen.

Meteen aan het begin van het boek ziet Maantje de hertjes die zich zomaar los van een vaas maken.Ze klimmen over haar heen en deze magische ervaring is het mooiste en ongelooflijkste dat ze ooit heeft gezien. Zeker nadat ze met zijn allen ‘hertogin’ in haar oor fluisteren. Van de Vendel maakt het volledig aannemelijk en invoelbaar hoe bijzonder deze ervaring is. Voor Maantje is het gewone leven daarna niet meer hetzelfde, ze verlangt heftig terug naar de hertjes. Totaal onverwacht voor Maantje, en de lezer, blijkt haar explosieve broer Raf de ervaring te delen en hij waarschuwt haar er met niemand over te praten. Broer en zus groeien naar elkaar toe en hopen beide het ongelooflijkste uit hun leven opnieuw mee te maken.

Van de Vendel doseert goed en houdt daarmee de spanningsboog in tact. De zinnen zijn kort maar niet altijd makkelijk. Misschien ligt de lat soms wel iets te hoog en bestaat het gevaar dat kinderen afhaken. Maar dan zijn er nog de illustraties van Mattias De Leeuw die dezelfde magie bezitten als de teksten. Er zweeft iets onuitgesprokens door de wasco-achtige prenten. De Leeuw is op zijn best in de grotere, dromerige prenten, waar sommige plaatjes wel erg illustratief zijn in de letterlijke zin van het woord.

Dertien rennende hertjes komt tot een geweldige apotheose om daarna rustig en prettig te eindigen. Niet alles in het verhaal is te begrijpen maar dat hoort bij de charme en magie. Een bijzonder boek dat nog een tijd in het hoofd blijft doorzweven.

Titel Boek:

Dertien rennende hertjes

Auteur:

Edward van de Vendel

Illustrator:

Mattias De Leeuw

Uitgever:

De Eenhoorn

Kaft:
Tags : Dieren en natuurFamilieFantasieKinderboekpsychologieVoorleesboek