close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

De angsten van de zoon van een seriemoordenaar

Barry Lyga Ik jaag op killers Jeugdboek
De Boekerij
Lia Belt
Waardering: 7.0

De insteek van dit verhaal is zo absurd en heftig dat het bij voorbaat een mislukte missie lijkt om er een geloofwaardige roman van te maken. Jasper (die Jazz wordt genoemd) is de zoon van een seriemoordenaar, die een schier oneindig en lugubere reeks aan misdaden op zijn naam heeft staan. Hij heeft meer dan 100 moorden gepleegd, vaak gepaard met marteling en seksueel geweld. In het rustige provinciestadje waar Jazz woont, vindt plotseling een nieuwe reeks moorden plaats, die verband lijken te houden met de eerdere gruweldaden en Jazz raakt er op meerdere manieren bij betrokken.

Wat Ik jaag killers boven een doorsnee thriller uittrekt, is de psychologische  beschrijving van de angsten en twijfels van de zoon van een seriemoordenaar, vooral met betrekking tot de erfelijkheid. De vader betrok zijn zoon op een manipulatieve manier bij zijn moorden. De jongen kreeg gruwelijke details te zien en te horen en er werd op een pathologische manier op hem ingepraat. In zijn latere leven herinnert Jazz zich steeds flarden maar weet niet wat er echt is gebeurd. Heeft hij bijvoorbeeld een aandeel gehad in de dood van zijn eigen moeder?  Als je vader zo’n psychopaat is, zit het dan ook in je eigen genen? Het is vooral Jasper zelf die er over twijfelt of hij erfelijk belast is, anderen proberen hem dat uit zijn hoofd te praten.

De nieuwe reeks moorden die plaatsvindt en waar Jazz deels als amateur-rechercheur en deels als verdachte bij is betrokken, wordt knap vermengd met de daden van zijn vader. Lyga spaart de lezer niet, de afschuwelijke details van de daden en morbide gedachtenkronkels van de seriemoordenaar, zijn er niet voor de zwakkere maag. Dat zijn beste vriend Howie aan de bloedziekte hemofilie lijdt, is misschien wat over de top maar ook wel weer erg geestig uitgewerkt.

De verhaallijn wordt op driekwart wankel en de ontknoping is warrig en haalt het boek voor een deel onderuit. Daar staat de ijzersterke eerste helft tegenover en de grote dosis ironie en sarcasme die het bizarre verhaal behapbaar maken. Ik jaag op killers is een goed geschreven (jongeren)thriller en geschikt voor de liefhebbers van niet al te milde thrillers en de serie Dexter. Die heeft dezelfde subtiele psychologische insteek: een normaal mens dat in een monster kan veranderen en de lezer/kijker telkens op het verkeerde been zet.

Titel Boek:

Ik jaag op killers

Auteur:

Barry Lyga

Vertaler:

Lia Belt

Uitgever:

Boekerij

Kaft:
Tags : FamiliejeugdboekmoordOorlog en misdaadSpanning en avontuurvaderYoung Adult