close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Een astronaut met een hoofd als een kauwgombal

Karst-Janneke Rogaar Au! Prentenboek
Kluitman
Waardering: 8.0

Voor Keizer ei kreeg Karst-Janneke Rogaar een vlag en wimpel van zowel de griffel- als de penseeljury, ze werd in het juryrapport een multi-talent genoemd. Dat een boek in beide categorieën wordt bekroond, komt vaker voor maar meestal gaat het dan om verschillende makers. Een terechte dubbele bekroning want Rogaar liet zich met haar eerste eigen boek van een verrassende en originele kant zien waarin de de tekst en tekeningen een eigenzinnige symbiose vormen.

De griffeljury plaatste Rogaar meteen maar in ‘het rijtje van Neerlands grootste taalkunstenaars’. Dat is misschien wat veel eer maar in haar nieuwste boek Au! toont ze wel opnieuw haar creatieve en inventieve gezicht. Het had een gemakkelijke herhaling kunnen zijn maar het is opnieuw een humoristisch en uitbundig taalfeest. Na de ei en de ij, nu de focus op de au en de ou. Het uitgangspunt is simpel: alle au-woorden staan vetgedrukt en de ‘ou’ komt precies nul keer voor.

Paul de pauw krijgt een spetterende hoofdrol in een meanderend verhaal waarin hij de ruimte in wordt gelanceerd en bij een astronaut (met een hoofd als een kauwgombal) terecht komt. Deze tweeklank lijkt iets minder ruim voorradig dan al die ei-eren. Rogaar redt zich er goed uit. Het is wederom een taalspel op niveau met een prettige mix tussen voor de hand liggende woorden (blauw, augurken, zoetekauw) als begrippen die een treetje hoger liggen (ternauwernood, claustrofobisch en überhaupt). Op vele fronten leerzaam en verpakt in een lekker maf voorleesverhaal dat niet onder doet voor de voorganger. Nieuw is het lexicon waarin alle au-woorden in een handig overzicht staan.

Steunkleur is dit keer blauw, dat kon niet anders natuurlijk. In de door haar zelf verzonnen absurditeit trekt Rogaar veel registers van het illustreren open. Beide boeken vormen een fijn tweeluik want dan weer uitstekend bij het thema tweeklanken past. Die zijn nu op dus het zal hier wel bij blijven. Of Rogaar moet schakelen naar ui of oei, maar daar die hebben geen concurrerende evenknie.

Het is nu verwachtingsvol uitkijken naar de nieuwe wegen die dit dubbeltalent gaat bewandelen.

Tags : Dieren en natuurFantasiehumorillustratiesKinderboekPrentenboekruimtevaarttaalVoorleesboek