close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
6+

Speels en verrassend verhaal over die vermaledijde ei en ij

Karst-Janneke Rogaar Keizer ei Kinderboek
Kluitman
Waardering: 8.0

Een behoorlijk uitgebreid verhaal waarin in iedere zin woorden met een korte ei voorkomen en geen enkele met een lange ij. Kom er maar op. Karst-Janneke Rogaar doet het in het haar eerste zelfstandige prentenboek waar ze zelf de tekst voor schreef. Ze illustreerde meerdere boeken voor o.a. Simon van der Geest en kreeg een zilveren griffel voor haar illustraties in Vriendschap is alles van Stine Jensen.

Haar priegelige lijntekeningen zijn authentiek en zeer herkenbaar en het is prettig dat ze in dit boek alle ruimte heeft om haar eigen stijl te laten zien. Dat die eigenzinnig is, wisten wel. Ze gebruikt in dit boek alleen rood en zwart voor de poes Teit en het mannetje Heid die samen op reis gaan. Het ziet er eenvoudig uit, alsof iedereen die een beetje op papier  voor zich uit zit te krabbelen, dit wel zou kunnen. Maar het is de schijn die bedriegt want het zit slim en geraffineerd in elkaar. Die schijnbare eenvoud maken de prenten dan wel weer heel toegankelijk. Sommige vollere tekeningen die zich in de natuur afspelen doen een beetje aan het werk van Kitty Crowhter denken, die ook met potlood werkt.

De tekst is ook al even eenvoudig als geraffineerd. Het blijkt te kunnen: een tekst vol met ‘ei’s’.  Een tocht over de hei, leidt via een zeiltocht naar een keizer. Absurd en melig tot in het kwadraat maar de ei houdt de lezer bij de les en er zit ook nog een lief en romantisch plotje aan vast waarin wordt gefilosofeerd over de namen van toekomstig kroost, die de achternaam Teit krijgen. Ze zouden Kali, Spontain of Elektrici kunnen gaan heten.  Heerlijk, daar kan de lezer fijn op voortborduren want het houdt na het lezen niet op in het hoofd. Al die woorden met een ei, of is het toch een ij?

Keizer ei is een verrassend en bovenal origineel boek waarin kinderen op een speelse en ongedwongen manier leren over taal en die vermaledijde ei en ij, die al net zo lastig zijn om uit elkaar te houden als links en rechts.

 

Tags : Dieren en natuurFantasieKinderboekPrentenboektaalVoorleesboekWeten en leren