close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

De verhalen over Anansi zijn onverwoestbaar

Iven Cudogham Anansi de spin en de eieren voor de koning Prentenboek
Gottmer
Moldybyrd Studio
Waardering: Uitbundig voorleesboek

De mythische volksverhalen over Anansi zijn onverwoestbaar. De spin speelt een belangrijke rol in de Afrikaanse, Caribische en Surinaamse vertelcultuur. De vertellingen worden al eeuwenlang door de generaties heen meegegeven en hebben inmiddels ook hun plek gevonden in Nederland. Presentator Iven Cudogham stak de traditionele verhalen in een nieuw jasje en bewerkte ze voor een tv-serie voor NPO Zapp en een reeks prentenboeken, waarvan inmiddels het vierde deel is verschenen.

Anansi wil zijn jarige zoon Kofi verrassen met gevulde eieren. Net als Iven Cudogham zelf (bekend van ‘Een huis vol’) heeft Anansi in deze boeken zeven kinderen voor wie hij alles over heeft. Hij draait zijn vele pootjes er niet voor om om de koning een loer te draaien, nadat deze alle kippen en eieren heeft weggehaald. Met een ingenieuze wisseltruc zorgt hij ervoor dat Kofi op zijn verjaardagsfeest van zijn lievelingsgerecht kan genieten. De koning kan er om lachen dat hij er maar mooi is ingestonken. Hij zucht dat hij toch geen ei meer kon zien en ‘laat een dikke boer’. Dat soort zinnetjes zijn bij het voorlezen gegarandeerd een succes.

Sommige begrippen uit de archaïsche taal die Cudogham uit de volksverhalen handhaaft, verdienen uitleg. Welke kleuter weet wat een koopman of handelswaar is? De vrolijke uitstraling van de boeken is verzorgd door drie kunstenaars die felle kleuren gebruiken. Van de spin Anansi zelf maken ze een opvallend tekenfilmkarakter met meerde ogen en poten en een expressieve uitdrukking. Een uitbundig voorleesboek dat in een lange traditie staat.

Deze bespreking stond op 26 januari 2023 op AD Online

Tags : Andere landenDieren en natuurFamilieFantasieillustratiesLiefde en vriendschapmulticultiPrentenboekVoorleesboek