close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Als je dood bent, heb je geen zijwieltjes nodig

Jef Aerts Groter dan een droom Prentenboek
Querido
Marit Törnqvist
Waardering: 8.5

De illustraties van Marit Törnqvist lenen zich bij uitstek voor gevoelige, lieve en emotionele onderwerpen. In de 25 jaar dat ze prentenboeken maakt, illustreerde ze klassiekers over liefde, leven en dood als Jij bent de liefste, Pikkuhenki en Klein verhaal over liefde. Ze voegt daar nu Groter dan een droom aan toe dat alles in zich heeft om een prentenboek te worden dat veel en lang gebruikt gaat worden. De wat dromerige stijl van Törnqvist past uitstekend bij een gevoelig onderwerp als de dood van een zusje.

Het naamloze jongetje in het boek krijgt bezoek van zijn eveneens naamloze zusje, die hij nooit heeft gekend. Ze neemt hem op een fietstochtje. Zusje heeft geen zijwieltjes nodig en legt haar voeten op het stuur tijdens een steile afdaling. “‘Mij kan je niets meer maken,’ zei ze en stak ook nog eens haar handen in de lucht”. Het ritje voert de twee door het bos, over het beekje en langs de maan naar het kerkhof waar zusje voor haar eigen graf knielt, waaronder ze in een kist haar skelet bewaart. Op de vraag van broertje of ze die dan niet nodig heeft ‘keek ze me aan zoals grote zussen hun domme broertje aankijken’. Subtiel en mooi, hoe de relatie tussen broer en zus daar al volstrekt normaal is. Jef Aerts overtuigt met zijn tweede boek nog meer dan met zijn debuut Het kleine paradijs, dat vorig jaar verscheen. Hij heeft soms ietwat veel tekst nodig, vooral in het begin, maar als zusje er eenmaal is, beschrijft hij in mooie, poëtische zinnen hun tochtje. ‘Zus leek wel over de paadjes te zweven. En ook ik begon te zweven. Het duurde niet lang of we waren hoger dan de bomen. De blaadjes ratelden tussen onze spaken en we rinkelden met de fietsbellen de vogels uit de takken’.

Groter dan een droom is ontroerend maar niet sentimenteel. Het bezoek van het zusje is vanzelfsprekend en ‘groter dan een droom’, zo levensecht is het voor het broertje en de lezer. Ze komt gewoon even langs, zonder veel poespas of grote verhalen. Voor het broertje is dat troostrijk, ook weer zonder dat er veel grote woorden aan zijn emoties worden vuil gemaakt. De toon is nergens belerend of gedragen. Het is zoals het is en het boek kan daardoor op verschillende niveaus gebruikt en gelezen worden en is niet perse en alleen een hulp voor kinderen die een sterfgeval hebben meegemaakt. Broertje heeft wel vragen over de dood (Krijg je nog de hik en praat je me zelf en is er muziek onder de grond?) maar hij stelt ze niet. Het is voldoende dat zus er is. Ze bestaat nog, ook al is ze dood, ze kan zelfs nog gewoon op bezoek komen, en dat is een heldere en troostrijke boodschap.

Titel Boek:

Groter dan een droom

Auteur:

Jef Aerts

Illustrator:

Marit Törnqvist

Uitgever:

Querido

Kaft:
Video description:

Prentenboek van Jef Aerts en Marit Törnqvist

Tags : dooddromenFamilieoudersPrentenboekVoorleesboekzus