close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Als een koning en een kip kunnen samenwonen is er niet snel iets vreemd

Catharina Valcxk De koning en de kip. Vijf verhalen Prentenboek
Gottmer
Waardering: 8.0

Het fijne aan kinderboeken is dat dingen die misschien niet kunnen, heel vanzelfsprekend zijn. Bijvoorbeeld dat de beste vriendin van de koning een kip is. Ze wonen samen in een paleis en drinken ’s avonds een glaasje limonade voor de open haard. Toch blijft de kip haar beste vriend consequent met Majesteit aanspreken. Catharina Valckx schreef al vier deeltjes van De koning en de kip (ze debuteerde in 1997 met het gelijknamige boekje), die nu samen met het nieuwe verhaal De kip is ziek zijn gebundeld in een lekkere stevige uitgave. Mooie grote prenten links en de tekst er op de pagina rechts bij. Voor de (voor)lezer heel overzichtelijk en duidelijk.

Er is een tevreden vanzelfsprekendheid in de vriendschap tussen de koning en de kip, ze zijn lief en zorgzaam en hebben het beste met elkaar voor. Een lichte bries van absurdisme waait door de verhalen, maar als een koning en kip kunnen samenwonen, is er niet snel iets vreemd. Valckx schrijft mooie compacte zinnen die goed zijn voor te lezen en de tekeningen zijn helder en duidelijk. Geen frivole kunstzinnigheid of experimenten maar een voorleesboek zoals een voorleesboek bedoeld is. Bij de losse deeltjes van De koning en de kip drong zich het gevoel op dat het wat weinig om het lijf had. Maar zo bij elkaar in deze fijne bundel is het ineens een krachtige verzameling verhalen. Hetzelfde geldt trouwens voor de boekjes van Valckx over de cowboyhamster Billy, leuk maar ook wat summier. Snel bundelen dus.

Over Valckx zegt de uitgever dat er al meer dan 2 miljoen van haar boeken zijn verkocht, vooral ook in het buitenland. Dat is veel, zeker voor een auteur die niet heel erg opvalt en pas in 1997 debuteerde. Zouden er veel (levende) Nederlandse kinderboekenschrijvers zijn die de grens van twee miljoen verkochte kinderboeken zijn gepasseerd?

Titel Boek:

De koning en de kip. Vijf verhalen

Auteur:

Catharina Valcxk

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : Dieren en natuurkoningPrentenboekVoorleesboek