close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

50 Cent kan zich goed in kinderen verplaatsen

Een wereldberoemde rapper die een kinderboek schrijft, het roept enkele vragen op. Heeft Curtis Jackson III, die als rapper 50 Cent aan de top staat, dit boek echt zelf geschreven? En is het een marketingtruc of heeft meneer echt iets te melden? Laten we ervanuit gaan dat hij het zelf heeft geschreven, er is niks dat op het tegendeel wijst.. Dan is de conclusie dat hij een multitalent is want Slagveld is een goed geschreven en knap geconstrueerd boek.

Slagveld heeft als ondertitel ‘het bijna ware verhaal van een ex-pester’ en is lichtjes gebaseerd op de jeugd van 50 Cent zelf. Hij zegt in het voorwoord dat de hoofdpersoon veel op hem lijkt. ‘Ik heb ook gepest. Ik weet hoe iemand zo wordt. Daarom wil ik dit verhaal vertellen’. Het is dus nadrukkelijk geen autobiografisch boek maar een verhaal met elementen uit zijn leven, en dat blijkt een gelukkige keuze omdat het de identificatie versterkt. Slagveld is niet het verhaal van een jongen uit een achterbuurt die het tot rapper en miljonair schopt, maar dat van een gewone jongen die problemen tegenkomt en daar op zijn eigen manier mee omgaat.

De hoofdpersoon heet Burton maar hij staat erop dat iedereen zijn bijnaam Dikzak gebruikt. Ook zijn therapeute bij wie hij verplicht langs moet nadat hij op school een jongen in elkaar heeft geslagen, de enige jongen met wie hij enigszins bevriend was. Op school is hij een tijdelijke held, iemand die van zich af durft te slaan is stoer. Een groep jongens omarmt hem en zet hem aan tot soortgelijke daden waardoor hij alleen maar meer in de problemen komt. Zijn moeder is er niet vaak, ze werkt hard om het hoofd boven water te houden en tot overmaat van ramp krijgt ze een vriendin. Dieper kun kun je niet zinken in de beleving van Dikzak. Hij zet zijn vader op een voetstuk, die moedigt zijn vechtpartijen aan want een echte vent slaat immers van zich af.

Het geheim van dit boek zit in de gesprekken die Dikzak met zijn therapeute voert. Die zijn geestig en scherp en tonen zijn worsteling. Aanvankelijk heeft hij een bloedhekel aan haar maar dat slaat langzaam om. Meer dingen veranderen in zijn leven en langzaam gloort er wat hoop aan de horizon. Dan krijgt het verhaal alsnog die typisch Amerikaanse boodschap mee: als je maar wilt, dan kom je er wil. Maar het ligt er niet al te dik bovenop. Dikzak gaat en kunstopleiding doen en wie weet wordt het nog wat met zijn leven, op dat punt stopt 50 Cent met vertellen.

Slagveld gaat over die dunne grens tussen pesten en gepest worden en is een opvallend en relevant boek. Dikzak is dader en slachtoffer tegelijk en dat wordt geloofwaardig neergezet. Zijn analyses en gedachtengangen lijken soms wat te hoog gegrepen voor een jongen van 13 jaar. 50 Cent moet zijn boodschap natuurlijk wel kwijt. Maar het is opvallend hoe goed hij zich kan verplaatsen in het kind dat hij was, en in andere kinderen.

 

 

Titel Boek:

Slagveld

Auteur:

50 Cent

Vertaler:

Jasper Mutsaers

Kaft:
Tags : geweldjeugdboekmuziekRuzie en pestenSchoolSpanning en avontuur