close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Tips voor de Kinderboekenweek: de negen beste kinderboeken van dit jaar volgens JaapLeest

    – TIPS VOOR DE KINDERBOEKENWEEK 2018 –

DE BESTE BOEKEN VAN 2018 VOLGENS JAAPLEEST

Prentenboeken

Drie prentenboeken kregen een 8,5 op JaapLeest.

Eiland van Mark Janssen, schitterend tekstloos prentenboek waarbij iedereen zelf een verhaal kan verzinnen. Uitgeverij Lemniscaat, (1+ € 14,95)

Vosje van Marije Tolman en Edward van de Vendel, Vosje wandelt, valt, droomt en zoekt zijn familie op. Adembenemende en originele illustraties en secure, afgewogen voorleestekst. Uitgeverij Querido, (4+ € 18,99) )

Aap op straat van Leo Timmers. Vader en zoon aap komen in de file maar daar legt de kleine zich niet zomaar bij neer. Geestig en onstuimig en er is ongelooflijk veel te zien. Ook tekstloos.  Uitgeverij Querido. (4+, € 14,99+

 

Afbeeldingsresultaat voor vosje vendel 

 

Poëzie

Poëzie? Ja poëzie. Er verschenen dit jaar drie fantastische dichtbundels die een 9 kregen op JaapLeest. Ze zijn totaal verschillend maar stuk voor stuk de moeite waard.

Jij begint van Kees Spiering. Een samenvatting van dertig jaar dichterschap. Over van alles en de liefde. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff (8+, € 19,99)

Laat een boodschap achter in het zand van Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen.  Non-fictie poëzie over onevenhoevigen, voor alle leeftijden een must-have Van contactadvertentie tot ingezonden brief. Uitgeverij Querido. (€ 15,99)

Ze gaan er met je neus vandoor van Ted van Lieshout. De letters leggen zich er niet bij neer dat de dichter er mee wil stoppen. Bizar en uniek. Uitgeverij Leopold (10+, € 14,99)

 Afbeeldingsresultaat voor laat een boodschap 

 

 

Leesboeken

Deze drie boeken kregen een 8.5 op JaapLeest.

Zeb. van Gideon Samson en Joren Joshua. Een zebra in de klas, een gazelle in huis en twee plus twee is vijf. Waarom niet eigenlijk? Uitgeverij Leopold. (8+, € 15,99)

Naar de rand van de wereld van Dirk Weber. Een toekomstverhaal over een nieuwe wereldorde dat toch heel dicht bij de realiteit van vandaag blijft. uitgeverij Querido (12+, € 14,99)

Nieuwe maan van Sarah Crossan (vertaling Sabine Mutsaers). In versvorm en dat leest als een trein. Joe gaat op bezoek bij zijn broer in de dodencel. Een indringend verhaal dat je volledig inpakt. Uitgeverij Pepper Books. (15+, € 19,99)