close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Zijn er genoeg redenen om verder te leven?

Gayle Forman als ik blijf Jeugdboek
Moon
Willeke Lempens
Waardering: 7.5

Deze week gaat in Nederland de speelfilm If i stay in première, naar de jeugdroman van de Amerikaanse Gayle Forman uit 2009. Van het boek is door uitgeverij Moon nu een filmversie verschenen. Ik las het nog niet eerder en voordat ik een verfilming zie, wil ik graag het boek lezen dus ook deze koe bij de hoorns gevat. als ik blijf is het verhaal van de 17-jarige Mia die een ernstig auto-ongeluk overleeft waarbij haar vader, moeder en broertje op slag dood zijn. Mia ligt in coma maar treedt in deze roman buiten zichzelf en bechouwt haar situatie van buitenaf. Mia zweeft als het ware rond in het ziekenhuis en ziet het verdriet van haar familie en vrienden, neemt de medische inspanningen waar en kan nadenken over de vraag: zijn er redenen genoeg om te blijven leven? Dus niet: hoe zou het zijn om dood te gaan, maar: heeft het zin om verder te leven zonder ouders en broertje?

Een bijzondere vorm om essentiële levensvragen aan te roeren en Forman slaagt er redelijk in om de ‘uitgetreden’ Mia geloofwaardig te maken. Ze hangt er geen bovennatuurlijke krachten aan op, het is een gegeven. Middels flashbacks worden we deelgenoot van Mia’s prachtige leven voor het ongeluk, met fantastische ouders en een grappig broertje. Ze heeft verkering met een lid van een populaire rockband en is zelf een virtuoze celliste. En ze is ook gewoon een onzekere meid die haar weg in het leven nog moet vinden. Als ik blijf is af en toe wat pathetisch en sentimenteel maar de onderlaag is boeiend genoeg. Kan ze zonder haar familie en zijn haar vrienden en de muziek reddingsboeien?

Een ongeluk kan alles op zijn kop zetten, dat heeft de MH17 ramp ons opnieuw laten zien. Stel dat je de keuze hebt om al of niet verder te leven? Het is een intrigerende vraag die tot nadenken aanzet en overeind blijft. Benieuwd naar de film!

Titel Boek:

als ik blijf (filmversie)

Auteur:

Gayle Forman

Vertaler:

Willeke Lempens

Uitgever:

Moon

Kaft:
Video description:

Trailer van de bioscoopfilm If i stay naar de jeugdroman van Gayle Forman, vanaf 18 september 2014 in de Nederlandse bioscopen.

Tags : doodjeugdboekLiefde en vriendschapverfilmdziekenhuis