close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

De brandweer gaat tietatoetend door de stad

Jean Reidy Wij samen op stap Prentenboek
Querido
Bart Moeyaert
Leo Timmers
Waardering: 8.0

Leo Timmers is al jaren razend populair bij Vlaamse kinderen en begint na zijn overstap naar uitgeverij Querido ook in Nederland voet aan de grond te krijgen. Zijn tekstloze prentenboeken Boem en Kar voor de koning vallen meteen op door hun frisse stijl en directheid.

Timmers spreekt een universele taal en het is dan ook niet zo gek dat hij dit boek maakt in samenwerking met de Amerikaanse schrijfster Jean Reidy. Bart Moeyaert bewerkte de tekst voor het Nederlandse taalgebied. Timmers wereld bestaat uit blijmoedige dieren, die stuk voor stuk zien van grote bologen. In dit boek volgen we terloops moeder haas en haar kind dop hun tochtje door de stad. Er gebeurt veel op de prenten, dingen waar moeder en kind haas niet altijd weet van hebben. Boer koe verliest zijn vrachtje met maiskolven als hij moet remmen voor boeken die door de schildpad zijn boeken verliest. Ze moeten nog ontbijten. ‘Fijn ontbijten – lekkerbek – kranten jongen – ei met spek’ Ze komen langs het station, de markt en het schoolplein en schuifelen overal vrolijk langs, al kijken ze wel even op als de brandweer langs komt.

De puntige teksten zijn door Moeyaert mooi vertaald: de brandweer gaat ’tietatoetend door de stad’ en geeft de grote vuren een koudwaterbad. Zoals altijd is het een spektakel bij Timmers, al is er nu wel erg veel te zien en ontbreekt de focus een beetje. Maar dat geeft niet, met al die dieren is het een dolle bol. De felle kleuren en heldere lijnen spreken de kleuters aan. Razendknap om van een alledaags wandelingetje zo’n spetterend prentenboek te maken.

Titel Boek:

Wij samen op stap

Auteur:

Jean Reidy

Illustrator:

Leo Timmers

Vertaler:

Bart Moeyaert

Uitgever:

Querido

Kaft:
Video description:

Prentenboek van Leo Timmers

Tags : autobrandweerDieren en natuurillustratiesPrentenboekverkeer