close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Wie kun je vertrouwen als het er om gaat

Als de pest uitbreekt gaat het snel en en verliest de arme Daniel in korte tijd vrijwel zijn hele familie. Amsterdam is besmet gebied en de elfjarige ontvlucht de stad en gaat op zoek naar zijn zusje waarvan het niet zeker is of ze nog leeft. Tijdens zijn speurtocht loopt hij tegen de verkeerde mensen waardoor hij wordt vastgehouden en dwangarbeid moet doen. Het groepje nomaden verkoopt zogenaamde medicijnen tegen de pest op volksmarkten. Daniel wordt steeds meer een onderdeel van de groep mensen die ook hun goede kanten blijken te hebben. Uiteindelijk komt hij in de buurt van zijn zusje Saartje die hij nooit meer terug dacht te vinden, maar het is nog steeds de vraag of ze wel leeft.

Suzanne Wouda debuteerde met Stormvaart, een verhaal over een scheepsjongen, dat in zijn soort best een aardig boek was. Dat geldt ook voor Verschoppelingen; opnieuw een historisch verhaal over een periode in de Nederlandse geschiedenis. Helaas wordt de lezer niet heel veel wijzer van de pestepidemie in de zeventiende eeuw en biedt het pas verschenen Malou van de mussen meer achtergronden. Natuurlijk wordt duidelijk dat het een zware periode was, dat de pest gruwelijk was en dat kinderarbeid bestond maar dat is het dan ook wel.

Het gaat er in dit boek vooral over wie je kunt vertrouwen. Wie zijn je vrienden als het er echt omgaat en is je eerste oordeel altijd de juiste? In het geval nood leer je misschien het beste aan wie je echt wat hebt. Het groepje verschoppelingen kent een hiërarchie en niet iedereen blijkt even slecht. Dat gegeven is helder maar ook behoorlijk voorspelbaar. De diverse personages kennen een chronisch gebrek aan profiel en uitdieping waardoor het om het even is wie Daniel uit de brand helpt. Ook zusje Saartje blijft vlak, de hoofdstukjes die uit haar perspectief zijn geschreven, leiden vooral af en zijn overbodig. Alleen Daniel maakte enige ontwikkeling door maar te weinig om te boeien. Dat is ook het oordeel over deze roman, te weinig ontwikkeling na het debuut om de handen op elkaar te krijgen.

Titel Boek:

Verschoppelingen

Auteur:

Suzanne Wouda

Kaft:
Tags : historiejeugdboekKinderboekSpanning en avontuurVroeger