close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

We hebben allemaal een glimpje gekte nodig

David Almond De jongen die met piranha's zwom Jeugdboek
Querido
Annelies Jorna
Oliver Jeffers
Waardering: 8.5

De oom van Stan krijgt het na zijn ontslag bij de scheepswerf een beetje in zijn bol en begint thuis een conservenvisfabriekje wat al snel op meerdere manieren uit de hand loopt. Stan woont bij zijn oom en tante maar besluit zijn biezen te pakken en sluit zich aan bij een kermisgezelschap waar hij omarmd wordt door meerdere mensen, waaronder de grote Pancho Pirelli. Die laatste heeft een act met piranha’s en ziet in Stan zijn natuurlijke opvolger.

Een op het eerste gezicht nogal idioot fantasieverhaal met maffe personages waarin Stan overigens wel voortdurend zichzelf blijft. Hij verwondert en verbaast zich maar staat tegelijkertijd open voor de mensen die hij ontmoet. Waardoor hij steeds verder verzeild raakt in dit avontuur waarin hij uiteindelijk een soort van heldenrol opeist.

Na enkele serieuze kinderboeken en een bijna onleesbaar volwassenenboek (dat consequent in een soort kromspraak is geschreven) komt David Almond (winnaar van de Hans Christian Andersen Prijs) met een filofofische fantasieroman waarin de lezer meerdere malen actief wordt betrokken. Almond vraagt wat jij zou doen als je dit boek had geschreven, wat zou er volgens jou verder gebeuren? Hij doet op die manier een beroep op, zoals hij het noemt, ‘dat geheimzinnige oord dat je verbeeldingskracht heet’. Almond durft te experimenteren met verschillende schrijfstijlen en verdomd, het werkt. Hij doet gekke dingen en het wordt niet koket of flauw. In dit boek is alleen de rol van een soort opsporingsdienst, die een boers taaltje hanteert, niet al te geslaagd. Daar wordt het net te kolderiek en ongeloofwaardig, waar Stan verder juist een personage van vlees en bloed is.

De jongen die met piranha’s zwom is te lezen als een parabel over lotsbestemmming en toeval waarin moed en lef, maar ook realiteitszin een hoofdrol spelen. Daarbij gaat het vooral over de grenzen, wat is er nog normaal en wat is volstrekt gek? De kermismensen zijn niet vreemder dan zijn eigen oom. Zijn kermisbaas stelt: ‘Misschien hebben we allemaal een glimpje gekte nodig’, waarop Stan nuchter constateert: ‘Misschien hebben we toch al gekte in ons, of we willen of niet’. Zo is het. En daar helpen dit soort boeken,  net als het momenteel populaire Hotel de grote L van Sjoerd Kuyper dat doet. De jongen die met piranha’s zwom is subtieler en heeft daardoor veel zeggingskracht. De vaste vertaalster van Almond, Annelies Jorna, zal deze schrijver ongetwijfeld soms verwensen vanwege zijn onmogelijke taalfratsen maar ze slaat zich op nieuw bekwaam door de klus heen.

 

 

 

Titel Boek:

De jongen die met piranha’s zwom

Auteur:

David Almond

Illustrator:

Oliver Jeffers

Vertaler:

Annelies Jorna

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : andersFamiliejeugdboek