close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Zwaardvis, kikker, rog en paling

Puck Koper Water is voor vissen Kinderboek
Querido
Waardering: Losse stijl. Prima debuut

Zwemmen is niet veel meer dan net genoeg bewegen om je hoofd boven water te houden, legt Arie aan Kaat uit. Je maakt steeds dezelfde bewegingen achter elkaar alsof je een dansje doet. Arie is een van de zes vissers aan boord van de boot waarop Kaat woont. Hij wil haar wel leren zwemmen.

Hoe het kan dat Kaat met zes mannen op een vissersboot woont, wordt niet duidelijk. Het lijkt er niet op dat een van de mannen haar vader is. Maakt niet uit, het is wat het is. Na het aanschouwen van een springend walvisjong raakt ze in de ban van zwemmen. De mannen staan niet te springen om het haar te leren, volgens Nelis is water voor vissen; dan gaat er ergens al een lampje branden. Maar Arie is de beroerdste niet en gaat met Kaat aan de slag. Hij leert de ‘zwaardvis, kikker, rog en paling’: armen vooruit als zwaardvis, zwaaien zoals de kikker, zweven als een rog en door het water schieten als een paling. Als je dat maar blijft herhalen, ben je aan het zwemmen.

Kaat schrijft alles op in haar speciale zwemlesschrift en oefent zich helemaal suf. Op het droge wel te verstaan want er is geen sprake van dat de zeebonken het dulden dat ze het water in gaat. Waarom dat is, ontdekken Kaat en de lezer in een ontknoping die niet heel verrassend is maar erg grappig uitgewerkt.

Water is voor vissen is het Nederlandstalige debuut van Puck Koper. Nadat ze in 2019 een van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen won, debuteerde ze met het Engelstalige prentenboek Where is your sister?, waarvoor ze  de debuutprijs Bologna Ragazzi Opera Prima Award kreeg. Daarna maakte ze nog de illustraties voor de dichtbundel Het lijkt wel een feestje van de veel te jong overleden Stijn De Paepe.

Haar losse illustratiestijl werkt aanstekelijk. Met twee steunkleuren en vele variaties van zwart tovert ze een lekker rommelig vissersleven tevoorschijn.  Het boek doet in onderwerp en sfeer sterk denken aan de serie over Aadje Piraatje van Marjet Huijbers. De tekenstijl van Koper kent onmiskenbaar gelijkenissen met die van Sieb Posthuma, vooral in de lijnvoering. Lekker de ruimte noemen als het nodig is en in alle grove lijnen toch opvallend gedetailleerd.

Er staat relatief veel tekst bij de prenten, niet rijmend maar wel met veel ritme. Enige misser: zwemgerij in plaats van zwemgerei, vrij bizar dat dit niemand is opgevallen. Ander minpuntje is de wat moeizame cover die de frisse toegankelijkheid van het boek ondermijnt.

Voor de rest een prima debuut dat smaakt naar meer.

 

 

Tags : angstDieren en natuurFantasieLiefde en vriendschapPrentenboekSpanning en avontuurvissenVoorleesboekzeezwemmen