close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Wat niet gebeurt, kun je wel bedenken

Harm de Jonge Jonas en de visjes van Kees Poon Kinderboek
Hoogland & Van Klaveren
Martijn van der Linden
Waardering: 8.0

Hoe maak je een saaie middag toch spannend? Door het zelf te bedenken. Jonas kan dat: ‘Dan bestaat het alleen in je hoofd, maar het lijkt toch net echt’. Als hij zijn zonnebril opzet kan dingen laten gebeuren. Hij moet van zijn vader gebakken visjes halen bij de viskraam van Kees Poon. Sinds moeder weg is, eten ze iedere dag hetzelfde. Dit keer doorbreekt Jonas de sleur met zijn eigen verbeeldingskracht.

In een magisch-realistisch verhaal laat Harm de Jonge de jongen van alles meemaken. Er zwemt een krokodil in de gracht en alles ziet er mooi uit en ruikt lekker. Met iedere winkel waar Jonas onderweg langskomt is iets bijzonders. De kapperszaak heeft een gordijn van vlechten en paardenstaarten en het huis van de pianolerares is van zwart marmer met witte raamluiken. Je kunt alles zo mooi laten zijn, als je zelf wilt en je eigen kleine wereld een stuk groter en interessanter maken. De Jonge schrijft een ode aan de fantasie die op een geweldige manier is geillustreerd door Martijn van der Linden. Zijn huizen zijn prachtig en hadden meer ruimte verdiend.

Het gevaar van een boek als dit is dat alles kan en dus niks meer spannend is. De Jonge trapt niet in die val, daarvoor doseert hij de fantasie voldoende. Wat er met de moeder van Jonas aan de hand is, blijft in het midden en heeft op die manier geen waarde. Het nawoord is onnodig en overbodig, het verhaal was net mooi rond en af en het toegevoegde hoofdstuk slaat het boek ietwat uit het lood. De Jonge compenseert dat met zijn secure taal en prachtige vondsten. Ongesteldheid wordt neergezet als ‘kraak en kriebel in de buik’, dementie als ‘hersenmist’ en kiespijn als ’tandenzeur’. Wat betreft taal en prenten is Jonas en de visjes van Kees Poon een ferme ode aan de fantasie. Dit duo maakt ook het kinderboekenweekgeschenk voor volgend jaar dus dat belooft wat.

Titel Boek:

Jonas en de visjes van Kees Poon

Auteur:

Harm de Jonge

Illustrator:

Martijn van der Linden

Uitgever:

Hoogland & Van Klaveren

Kaft:
Tags : FantasiejeugdboekKinderboekvader