close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Waar een blinde tegenaan loopt

Eric Lindstrom Wat jij niet ziet Jeugdboek
Gottmer
Wybrand Scheffer
Waardering: 7.5

Veel meer drama dan dat van Parker Grant kan een jong leven niet bevatten. Ze raakt haar zicht en haar moeder kwijt bij een auto-ongeluk en vlak voor haar zestiende verjaardag sterft ook nog eens haar vader. Bovendien voelt ze zich verraden en vernederd door haar grote liefde Scott, die een van haar regels heeft verbroken. Hij misbruikte haar blindheid waar anderen bij waren, althans dat is de versie van Parker.

De YA-roman Wat jij niet ziet begint na al deze ellende, die in de loop van de roman in partjes wordt opgediend. Familie van Parker is bij haar in gaan wonen, niet een heel gelukkige match, en ze heeft zich fanatiek op het hardlopen (…) toegelegd. Ze is eigenzinnig en onconventioneel, stelt hoge eisen aan zichzelf maar ook aan anderen. In het begin wordt een elftal aan regels opgedist waar je aan moet voldoen wil je bij de blinde Parker in genade vallen. Met als keiharde disclaimer: ‘Er zijn géén herkansingen. Schaad je mijn vertrouwen, dan vertrouw ik jou nooit meer. Verraad is onvergeeflijk’. In de kern komen de regels er op neer dat Parker zoals ieder behandeld wil worden, geen overbodige hulp en geen dingen namens haar doen. ‘Je bent mijn begeleider niet, hè.’

Geen gemakkelijke tante dus. Parker is heel scherp en bijdehand, ze is adrem en cynisch in haar repliek. Het harnas dat ze om zich heen heeft gebouwd, verbrokkelt in de loop van Wat jij niet ziet. Ze ziet in (ja, ja) dat mensen het minder slecht bedoelen dan ze vaak denkt en dat ze er niet komt als ze haar regels als dogma’s blijt hanteren. Parker moet haar grote verdriet onder ogen zien, wil ze niet teveel mensen van zich vervreemden. Het is tegen die tijd lastig om Parker nog sympathiek te vinden omdat. Eric Lindstrom zijn hoofdpersoon erg hard en cynisch neerzet. De Amerikaanse schrijver Eric Lindstrom zet in deze debuutroman zijn hoofdpersoon wel erg hard en cynisch gemaakt  Haar kwetsbare en gevoelige kant is weinig in beeld en daarmee is het niet gemakkelijk met haar mee te voelen.

Bijzonder en knap is de manier waarop de wereld vanuit het hoofd van een blind meisje beschreven wordt. Lindstrom vertelt heel precies en vaak letterlijk waar een blinde tegenaan loopt. Hoe een meisje dat niets ziet naar school gaat, en zelfs in haar eentje kan hardlopen. Een originele invalshoek die deze young adult-roman lezenswaardig maakt, ondanks het gebrek aan balans in de psycholoigsche uitwerking van het belangrijkste karakter.

Tags : FamiliegehandicaptjeugdboekLiefde en vriendschapouders