close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Vriens schiet mis met boek over scheiden

De gevolgen van scheidingen voor kinderen worden steeds meer herkend en erkend en dat is een goede zaak want maar al te vaak hoeveel impact die rigoreuze belissing heeft op de rest van hun leven. Jacques Vriens ontdekte, volgens het persbericht, dat er behoefte is aan boeken over echtscheiding voor jonge kinderen.

En dus schreef hij het prentenboek Allebei even lief over een pasgeboren eendje dat Eentje heet en alleen een moeder heeft. Hij ontdekt al snel dat er nog ergens een vader moet rondlopen omdat hij een paarse vlek op zijn snavel heeft, net als zijn vader. Buurman Rat vertelt over de ruzies die zijn ouders maakten en dat zijn vader uiteindelijk besloot om weg te gaan en nu aan de andere kant van de plas woont. Eentje besluit de plas over te steken en komt daarbij in een levensgevaarlijke situatie maar wordt door zijn vader gered. Eentje neemt papa mee naar mama en na wat ritueel geruzie mag Eentje zijn vader af en toe zien.

Een prima idee van Vriens om deze leemte op te vullen maar ik ben bang dat kinderen  weinig opschieten met dit boek over echtscheiding. Zo braaf en vol cliches is de werkelijkheid helaas zelden. Het enige dat je hiermee kan, is een heel klein beginnetje maken met een gesprek over uit elkaar gaan of over 1-ouder gezinnen. De meeste kinderen die met een echtscheiding te maken krijgen, zullen hun ouders uit elkaar zien gaan. Hier is de vader al weg voordat Eentje geboren wordt en is hij de held waar mama de boosdoener is. Met de gevoelige problematiek die echtscheiding is, vaak een proces met veel oplopende spanning en onzekerheid,  heeft het allemaal weinig te maken. Vriens legt het er zeldzaam dik bovenop en zaagt planken van wel heel erg dik hout. Alleen al door de hoofdpersoon Eentje te noemen want oh, hij is zo alleen. Jammer dat hij het niet wat subtieler heeft aangepakt. Voor illustrator de Wolf valt weinig eer aan dit bloedeloze verhaaltje te behalen.

Titel Boek:

Allebei even lief

Auteur:

Jacques Vriens

Illustrator:

Alex de Wolf

Kaft:
Tags : Dieren en natuurFamilieLiefde en vriendschapPrentenboekscheiding