close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Vreemde vogel in vertrouwd nest

Helga Bansch Rosa van de raven Prentenboek
De vier windstreken
Joukje Akveld
Waardering: 7.5

Rosa is een mensje dat uit een ei komt gekropen in een ravennest. Ze is net even anders dan haar broertjes en zusjes maar zoveel verschilt het ook weer niet. Ze eet gezellig mee van de wormen en vliegen die hun ouders brengen. Omdat ze het kouder heeft dan de andere raven, krijgt ze een jurkje en mutsje van papa. Het zijn vooral de andere dieren die komen kijken die opmerken dat Rosa anders is. ‘Wrijf haar in met berkenblaadjes, daar gaan haar veren van groeien’. Pas dan ziet ze voor het eerst dat ze anders is. Ze heeft geen dons en veren en als ze fladdert, gebeurt er niets. Ze is even opstandig maar legt zich er al snel bij neer dat ze anders is, wat kan haar het schelen. Bovendien heeft ze eigen ‘vleugels’, die de anderen weer niet hebben.

Het verhaaltje over anders zijn is grappig maar al veel vaker verteld. Het is de manier van illustreren die dit prentenboek van de gelauwerde Oostenrijkse illustrator Helga Bansch (van wie in ons land alleen Amelie en haar vis in vertaling verscheen) onderscheidt. Ze houdt het op een paar sobere en bijna sombere steunkleuren waardoor het felle rood van Rosa’s alpinopetje extra opvalt. Sommige pagina’s zijn opgebouwd uit kleine vierkante tekeningen waarin een deel van het verhaal wordt verteld, bijvoorbeeld het moment dat de eieren uitkomen. Bansch speelt op originele wijze met de vlakverdeling en gebruikt een paar typografische eigenzinnigheden.

Rosa wordt niet verstoten of buitengesloten vanwege haar anders zijn, en ze accepteert het zelf ook. Het thema ligt er dik bovenop maar dat stoort niet omdat het consequent is uitgewerktAls haar gevraagd wordt wie ze is, zegt ze: ‘Ik ben Rosa van de raven’. De andere raafjes vliegen uit en Rosa blijft achter bij haar ouders die haar meenemen naar een groot meer waar ze een nieuw nest gaan bouwen. Rosa en de raven is een fraai, dromerig sprookje over de vanzelfsprekendheid van het anders zijn.

Hier een kijkje in de inhoud

Titel Boek:

Rosa van de raven

Auteur:

Helga Bansch

Vertaler:

Joukje Akveld

Uitgever:

De Vier Windstreken

Kaft:
Tags : Dieren en natuurPrentenboekvogelsVoorleesboek