close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Deze vleermuis heeft geen zin in de winterslaap

Susanne Roos Vleertje Muis Prentenboek
Volt
Aniek Bartels
Waardering: Origineel en onconventioneel

Vleertje Muis heeft helemaal geen zin in die ellenlange en saaie winterslaap, maar volgens zijn moeder gaat zijn hartje nou eenmaal trager kloppen door de kou en dan gaat het vanzelf. De jonge vleermuis legt zich erbij neer en wil zijn vrienden nog een keer zien voordat hij pas in de lente weer wakker wordt. Die verrassen hem tijdens een winterslaapfeestje met bijzondere cadeaus voor iemand die niet weet wat winter is. Egel heeft zachte oorwarmers gebreid, Uil bewaarde sneeuw in de diepvries en Vos maakte een pad van koekjes zodat Vleertje kan horen hoe een bevroren regenplas klinkt. Als ze aan het eind van de surpriseparty lekker gaan hangen, krijgt Vleertje daar weinig van mee omdat hij meteen al in een diepe winterslaap is gevallen. Het is één van de drie voorleesverhalen uit dit originele voorleesboek van twee Nederlandse makers.

De vleermuis is niet direct een knuffelbaar dier en komt dan ook weinig voor in prentenboeken. Maar Vleertje is een aandoenlijk beestje, mede door zijn vertederende, scherpe tandjes. Susanne Roos en Aniek Bartels spelen creatief met de vleermuiskenmerken. Vleermuizen eten muggen, hebben superoren en houden van op-de-kop. Dus moet het boek af en toe omgedraaid worden om verder te kunnen lezen, wat de pret alleen maar vergroot. Als Vleertje en vriend Pad in de wasmachine belanden, staat er in grote letters: ‘STOP hier met draaien’. Het is een van de vele vondsten, zoals ook bijvoorbeeld een grappige verwijzing naar het prentenboek over de mol die wil weten wie er op zijn kop heeft gepoept.

Vleertje Muis is onconventioneel geïllustreerd in een grafische en enigszins naïeve stijl die duidelijke prenten oplevert waarop Vleertje kan gloriëren. Hij is de held van een lekker dik boek dat niet snel gaat vervelen.

Deze bespreking stond op 26 januari 2023 op AD Online

 

Tags : Dieren en natuurhumorillustratiesLiefde en vriendschapmoederPrentenboekverhalenVoorleesboek