close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Verliefd op ons

Gideon Samson Eilanddagen Jeugdboek
Leopold
Waardering: 8.0

Michális wenst halverwege Eilanddagen dat alles altijd zo blijft, dat Puck, Jakob en hij nooit meer uit elkaar gaan. Of zoals de Grieks-Nederlandse jongen het in zijn klukkluk-taaltje formuleert: ‘Dat wij zijn voor altijd met z’n drieën’. Voor Jakob is het de opwindendste en meest fantastische wens die hij ooit heeft gehoord: dat de idylle van die broeierige weken op het Griekse eiland voor altijd in stand mag blijven.

Gideon Samson beschrijft in het door persoonlijke ervaringen geïnspireerde Eilanddagen de vakantievriendschap- en liefde van drie kinderen rond de brugklasleeftijd. Jakob is tegen zijn zin door zijn Nederlandse moeder naar zijn Griekse vader gestuurd die op een eiland een restaurant runt. Hij leert er Michális en Puck kennen er ontstaat een intrigerende choreografie voor drie jongeren die om elkaar heen dartelen in het grensgebied tussen vriendschap en prille verliefdheid. Ze brengen hun dagen in ontspannen extase door aan het strand, en in de zee en duinen. Ze gaan volledig in elkaar op en de onzekere Jakob kan maar niet bevatten dat dit geluk met die Griekse god en Nederlandse godin hem ten deel valt. Michális en Puck hebben verkering sinds de vorige vakantie op het eiland en Jakob fladdert daar onbekommerd omheen totdat de grenzen vloeibaar worden en de spelregels binnen de prille driehoeksrelatie toch niet helemaal duidelijk blijken te zijn.

Na Samsons romans over zwaardere thema’s als ziek zijn en pesten draait het hier om de liefde: om de vlinders, de gevoelens, het verkennen van grenzen en de eerste zoenen. De letterlijk en figuurlijke broeierige setting van het Griekse eiland is slim gekozen en ligt als een warme deken over de personages en de lezer. De stijl bedwelmt nog meer: een vloeiend geheel van fraaie zinnen, dialogen en gedachten. Het niet zo logische gebruik van de jij-vorm als stijlmiddel zorgt voor afstandelijkheid maar stoort niet enorm.

Het onbeholpen taaltje van de twee Nederlandse Grieken is functioneel wat minder geldt voor de mailwisseling tussen Jakob en zijn moeder; Samson lijkt niet zo goed raad te weten met de volwassenen in het verhaal en zet ze in om te vertellen dat de liefde ingewikkeld blijft en ook oudere mensen moeite hebben om relaties vorm te geven. Niet nodig, daar komen de drie zelf wel achter want de prille romantiek loopt tijdens de vakantie al deuken op. Puck vat de worsteling met al die nieuwe gevoelens prachtig samen met: ‘Ik ben geloof ik vooral verliefd op ons’. Op de chemie, die alles heeft te maken met de ideale omstandigheden.  En natuurlijk kan dat niet eeuwig voortbestaan, dat snappen ze ergens ook wel maar dat hoef je als je zo jong bent nog niet allemaal tot je door te laten dringen.

Eerder schreef Veronica Hazelhoff het prachtige en iets spannender De bijenkoningin over hetzelfde gewaagde onderwerp. De weerhaakjes die zij aanbracht, missen in Eilanddagen dat op driekwart via een plotselinge wending op een wat braaf einde afstevent. De subtiel opgebouwde spanning wordt geblokkeerd en dat doet enigszins afbreuk aan een verder intrigerend en sfeervol verhaal.

 

 

 

 

 

 

Titel Boek:

Eilanddagen

Auteur:

Gideon Samson

Uitgever:

Leopold

Kaft:
Tags : FamiliegriekenlandjeugdboekLiefde en vriendschapreizenseksvadervakantie