close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Verliefd op een chassidisch meisje

Una LaMarche Als geen ander Jeugdboek
Van Goor
Hanneke van Soest
Waardering: 7.0

Romeo en Julia heten in Als geen ander Jaxon en Devorah.Ze wonen beiden in Brookly maar daarmee houden de overeenkomsten op. Hij is een gewone, beetje nerdy jongen met een bijbaantje in een fastfoodrestaurant, zij komt uit een gesloten chassidisch milieu met strenge leefregels. Het lot bepaalt dat de twee tijdens een stroomstoring een uurtje met elkaar doorbrengen in de lift van een ziekenhuis. Het is voor het eerst dat Devorah met een jongen praat, zonder dat er anderen bij zijn; een grove overtreding van de regels. Tot dan was ze een meisje dat nooit twijfelde en volledig volgens de Joodse leer leefde. Na de ontmoeting in de lift is alles anders. Het is liefde op het eerste gezicht en er is geen ontkomen aan. Maar erg handig is het niet, voor Devorah is bijna alles verboden en het blijkt ondoenlijk om de afspraakjes verborgen te houden.

De schets van de chassidische familie van Devorah is sterk, een geloof dat op strenge traditie en controle is gestoeld en waarvan de regels voor buitenstaanders nauwelijks te bevatten zijn. Uha LaMarche gebruikt de geografische structuur van Brooklyn op een handige manier, de Joodse wijk vormt een stad op zich maar er is ruimte om met anderen in aanraking te komen. Jaxon is zo’n ander, een vasthoudende jongen die vanwege zijn huidskleur schokkend racistisch bejegend wordt door de familie van Devorah. Er lijkt geen enkele toekomst in de relatie te zitten en daar gaat het boek dan ook over. De tortels zijn overtuigd van de kracht van hun (eerste) liefde, maar ze zijn nog maar zestien. Hoeveel willen ze opgeven en kan Devorah überhaupt haar traditie en familie achter zich laten? Het zoete einde doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van het in potentie redelijk sterke verhaal.

Onmogelijke en tegengestelde liefdes, het blijft één van de populairste thema’s in de jeugdliteratuur, het boek doet bijvoorbeeld sterk denken aan Eleonar & Park maar mist de scherpe en eigenzinnige randjes. Al lukt het de auteur wel om de situatie boven het beschreven milieu uit te laten stijgen. De worsteling van Devorah met haar afkomst en familie is universeel en herkenbaar. Het nadeel is wel dat haar familie en situatie vrij negatief staan tegenover de ruimdenkender omgeving van Jaxon.

Door de dramatische enscenering (Devorah wordt uiteindelijk naar een heropvoedingsgesticht gestuurd) en de tragiek is Als geen ander een onderhoudend maar niet heel verrassend coming-of-age boek. Het liefdesverhaal loopt langs vertrouwde lijnen en neigt af en toe naar chicklit, maar daarvoor is het dan weer te goed geschreven en zijn de levensvragen waar adolescenten mee worstelen er behendig in verweven.

 

Titel Boek:

Als geen ander

Auteur:

Una LaMarche

Vertaler:

Hanneke van Soest

Uitgever:

Van Goor

Kaft:
Tags : jeugdboekjodenLiefde en vriendschapreligie