close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Veel denkwerk op je dertiende

Het derde boek over Joel, de dromerige jongen die de rode draad vormt van Henning Mankell, de vooral als thrillerschrijver bekende staande Zweed. Mankell schreef de reeks al halverwege de jaren negentig maar nu pas wordt de serie in het Nederlands vertaald en door uitgeverij De Geus op de markt gebracht. Gelukkig maar, want veelschrijver Mankell kan goed uit de voeten met het perspectief van een dertienjarig jongetje.

In De jongen die met sneeuw in zijn bed sliep belooft Joel zichzelf drie dingen die hem moeten helpen zo snel mogelijk volwassen te worden. Hij moet harder en sterker worden, hij moet weg uit het stadje waar hij met zijn vader woont en hij hij wil een naakte vrouw zien. Om harder te worden, zet hij zijn bed buiten en brengt (gedeelten van) de nacht in de ijzige kou en sneeuw neer. Onverstandig natuurlijk, maar de conventies helpen nou eenmaal niet op het pad naar volwassenheid, weet Joel. De eigenzinnige hoofdpersoon verandert ondanks zichzelf van schlemiel in held. Zijn nuchtere vastberadenheid contrasteren nogal eens met zijn dromerige aard. Joel droomt letterlijk veel en ook in zijn echte leven omringt hij zich met enigszins sprookjesachtige figuren. Zijn vader Samuel behoort daar ook toe, een gewezen zeevaarder die inmiddels met hout hakken de kost verdient en grote moeite heeft van de drank af te blijven.

Interessanter dan zijn dromen zijn de gedachten van Joel. ‘Er viel een hoop te denken als je dertien jaar was….meer dan als je twaalf was…..twee dingen had hij volgens hem geleerd sinds het vorige herfst was gaan sneeuwen: het leven werd steeds gecompliceerder naarmate er meer tijd verstreek, en de winter kwam altijd aansluipen wanneer je er het minst op bedacht was’. De gedachtenwereld van Joel is rijk en levendig en Mankell maakt gebruik van een droge humor waardoor het niet de zware lading van de Sofie-boeken van Jostein Gaardner krijgt, waar het in de verte wel wat aan doet denken. De vaak komische en naieve overpeizingen van Joel zijn meer dan de moeite waard.

De jongen die… is heel goed te lezen zonder de eerste twee delen te kennen. Het boek is prettig vertaald door Bernadette Custers.

 

Titel Boek:

De jongen die met sneeuw in zijn bed sliep

Auteur:

Henning Mankell

Kaft:
Tags : jeugdboek