close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Van een oude man en een luisterend meisje

Een botsing tussen twee winkelwagentjes is het begin van een bijzondere vriendschap. De oude man Frederik loopt in de supermarkt bij toeval op tegen Lisa en haar moeder Viola en er ontwikkelt zich als vanzelfsprekend een natuurlijk contact. De jonge Lisa sluit op een heel organische manier vriendschap met de oude man die eerder zijn eigen dochter en vrouw verloor en behoefte heeft aan contact. Aan écht contact. Tegen Lisa zegt hij: “Ik vertel het aan jou omdat je luistert”. Lisa snapt dat, ze vertelt ook het liefst als iemand luistert. Bovendien is ze leergierig, ze wil alles weten over de natuur maar ook over het leven en verleden van Frederik. Die vertelt graag maar heeft ook aandacht voor het meisje en begrijpt haar zorgen als poes Balthasar wegloopt.

De zee, altijd de zee  Een stemmig verhaal over contact maken, over dood en verlies en familie en vriendschap. Grote thema’s, zoals gebruikelijk bij Jaak Dreesen. Zijn sobere schrijfstijl is trefzeker, hij heeft weinig woorden en gebeurtenissen nodig om emoties inzichtelijk te maken. Nadeel van dit minimalisme is dat het wat voortkabbelt en echt de diepte in, gaat Dreesen niet. De zee is een onduidelijke rode draad in dit boek. Frederik heeft er met zijn vrouw gewoond en maar het beeld komt niet uit de verf en de titel is dan ook niet heel gelukkig gekozen.

Hetzelfde geldt voor de illustraties van Elsje de Zwarte. De coverillustratie is nog het fraaist omdat er kleuren in zijn gebruikt maar de andere tekeningen zijn vervreemdend en naargeestig en voegen niets toe aan het verhaal. Lisa heeft steeds dezelfde grote ogen die niets uitdrukken. Het boek was sterker geweest zonder prenten.

Titel Boek:

De zee, altijd de zee

Auteur:

Jaak Dreesen

Illustrator:

Elsje Dezwarte

Kaft:
Tags : Dieren en natuurLiefde en vriendschapPrentenboekzee