close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Vallen, opstaan en weer doorgaan

‘Tiny Cooper is niet de gayste mens ter wereld, en ook niet de grootste, maar volgens mij zou het wel eens de grootste mens ter wereld kunnen zijn die echt ontzettend gay is en ook de gayste mens die echt ontzettend groot is.’

Jammer dat hier al drie zinnen aan vooraf gingen anders paste deze zinsnede moeiteloos in het rijtje van mooiste openingszinnen uit de Amerikaanse literatuur. Will Grayson, Will Grayson is een project+ een bijzonder project. Twee populaire Amerikaanse young adult schrijvers sloegen de handen ineen en werkten een verhaal uit over twee jongens met dezelfde naam. Om en om schrijven Green en Levithan een hoofdstuk over hun Will, die van Green is hetero en die van Levithan uiteraard homo, zoals meestal in zijn boeken. De Tiny Cooper uit de fraaie net-niet openings zin is de sleutelfiguur die alle personen in dit boek bij elkaar brengt. Een van die zeldzame romanpersonages die je nooit meer vergeet. Een nicht als een paard die zowel dominant als charmant is. Hij schrijft een musical over zijn leven die op school wordt uitgevoerd en waarin alle verhaallijntjes op overtuigende wijze samenkomen.

Will 1 is hetero en de beste vriend van Tiny, hij is slim maar erg onzeker, zeker waar het om vriendinnen gaat. Bovendien valt het niet mee om beste vriend van Tiny Cooper te zijn. Will 2 is een labiele en melancholische homojongen die het leven amper nog ziet zitten. De twee Wills komen elkaar tegen en uiteraard speelt Tiny Cooper daar vervolgens een cruciale rol in.

Het is lastig maar ook niet handig om al te veel van het verhaal weg te geven. Lees het en geniet van de opbouw en de verschillende schrijfstijlen en het hoge tempo. Door de regels heen, en tegen het eind veel nadrukkelijker, gaat het over vriendschap en liefde. Meer coming-of-age dan dit boek, kan een roman bijna niet zien. De worsteling met contacten en relaties, het zelfbeeld en alle onzekerheid en twijfel die daar bij komt kijken. Dat geldt zowel voor hetero- als homojongens. Niet vaak zijn beide kanten zo weergegeven in een zelfde roman. De worsteling van  een heterojongen en een homo in de gevoelige leeftijd met hun vriendschap is ontroerend en herkenbaar. Iedereen is op die leeftijd op zoek en uiteindelijk moet je risico’s nemen en op je bek durven gaan. Tiny Cooper zingt in zijn biografische musical dat het een kwestie is van keihard vallen en weer opstaan en doorgaan. Het is niet ideaal maar het is niet anders.

De structuur van Will Grayson, Will Grayson is bijzonder en het werkt goed. Twee verschillende schrijfstijlen door elkaar heen, die een heel eigen geluid laten klinken en de twee Wills beeldend tot leven laten komen. Eindigend in de musical-uitvoering, een zinderende apotheose, op Amerikaanse leest geschoeid. Een zwakker punt, en dat is mijn bezwaar tegen meer boeken van beide schrijvers, is de overdaad. Al die metaforen, associaties, humoristische uitwijdingen en meanderende zinnen die overal naar toe gaan; het leidt soms af van wat de auteurs willen zeggen. Iets minder gekte zou de roman sterker hebben gemaakt. Die stroomversnelling past overigens helemaal bij John Green, kijk alleen maar naar zijn dagelijkse vlogs, op zijn populaire videoblog. Op youtube zijn  filmpjes te vinden waar de auteurs uit het boek voorlezen (zie hier); de moeite waard. Het enthousiasme en het plezier is terug te lezen en werkt absoluut aanstekelijk. Will Grayson, Will Grayson is zonder meer een bijzonder boek, het zit ongelooflijk knap in elkaar, en er valt ook wel wat voor te zeggen dat boeken over zwaardere thema’s zo’n luchtig karakter hebben. Het wachten is op de verfilming en de musical.

Vertaalster Aleid van Eekelen heeft haar handen vol gehad aan dit boek: twee verschillende schrijfstijlen en liedjes van een musical. Ze heeft er een vloeinde vertaling van gemaakt,  ze vertelt er over op deze website.

Titel Boek:

Will Grayson, Will Grayson

Auteur:

David Levithan

John Green

Vertaler:

Aleid van Eekelen-Benders

Kaft:
Tags : homojeugdboekLiefde en vriendschapmuziekYoung Adult