close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Twee ‘goede’ zakkenrollers

De stad kookt van de hitte. De stad kookt altijd van de hitte. De eerste zinnen van Dieven van Will Gatti staan model voor de driehonderd volgende blazijdes.  Een boek vol zintuiglijke beschrijvingen over het op hol geslagen stadsleven. Je ruikt en proeft het zweet en het stof van de stad.

Gatti portretteert de twee jonge kruimeldiefjes Demi in Baz in een niet met name genoemde Zuidamerikaanse stad waar Rio de Janeiro of Mexico model voor gestaan kan hebben. De boefjes, een meisje en een jongen, zijn uitermate bedreven in hun vak en stelen als raven. Niemand is veilig voor hun grijpgrage handen en Gatti’s beschrijvingen van hun acties zijn zo precies en raak getypeerd dat je als het ware met ze meerent. Ze zijn razensnel en maken nooit fouten. Per ongeluk stelen ze een kostbare ring die van de vrouw van de hoogste politiechef van de stad blijkt te zijn. De kinderen werken in opdracht van Fay, een vrouwelijke tussenpersoon, waar ze tegen beter weten in hun vertrouwen in stellen. Die ring levert een hoop ellende en gedoe op. Het verhaal dat er aan vast zit is op een bepaalde manier wel spannend maar uiteindelijk niet echt meeslepend. Op de helft beginnen de enorme hoeveelheid sfeerbeschrijvingen lichtelijkte vervelen en pas tegen het einde komt er weer wat vaart in het verhaal.

De originele titel van Dieven is Two Good Thieves en het is jammer dat de vertaling nogal versimpeld is omdat de Engelse aanduiding heel goed het dilemma van het verhaal weergeeft. Het zijn natuurlijk gewoon goede zakkenrollers die hun vak verstaan. De vraag is of hun delicten ook goed te praten zijn. Gatti geeft geen waardeoordeel maar laat tussen de regels door wel blijken dat de grens tussen goed en kwaad erg dun is. Het hangt er maar vanaf waar je geboren bent en welke kansen je hebt gekregen.

 

 

Titel Boek:

Dieven

Auteur:

Will Gatti

Vertaler:

Esther Ottens

Kaft:
Tags : Andere landenjeugdboekLiefde en vriendschapSpanning en avontuur