close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
6+

Surinaamse sneeuw

Sjoerd Kuyper Maantje en het kerstfeest van de dieren Kinderboek
Hoogland & van Klaveren
Sanne te Loo
Waardering: Liefdevol voorleesverhaal

In het tweede boek over Maantje van Sjoerd Kuyper gaat het meisje samen met haar ouders en oma naar Suriname om daar kerst en oudjaar te vieren bij haar oom en tante. Voor haar oma is het waarschijnlijk het laatste bezoek aan haar geboorteland en ze haalt volop herinneringen op aan opa.

Maantje’s familie reageert enthousiast als ze over haar dromen vertelt, waardoor ze de smaak te pakken krijgt en er een vervolgverhaal van maakt dat de hele reis meegaat. Kuyper vlecht het winterse verhaal over de kat van Maantje, die alle dieren uitnodigt voor het kerstfeest, kunstig door de familiebelevenissen in Suriname. Zo ontstaat een prettige mix van werelden, met een kerstdrankje in het zwembad onder de tropische zon en banjeren door de sneeuw.

Een liefdevol verhaal dat heel geschikt is om voor te lezen, met realistische illustraties van Sanne te Loo die iets toevoegen. Wie weet is er met Maantje een nieuwe Robin geboren. Over dit jongetje schreef Sjoerd Kuyper een paar decennia geleden tal van boeken die onlangs zijn gebundeld in een fraaie omnibus: Robin, alle verhalen. Maantje kijkt met eenzelfde nieuwsgierige blik naar de wereld en heeft minstens zoveel levendige fantasie.

Deze bespreking stond op 8 december 2022 op AD Online

Tags : Andere landenDieren en natuurdromenFantasiegrootoudersillustratiesKinderboekmoederouderssurinamevadervakantieVoorleesboek