close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Soms moet mama weg om anderen te beschermen

Klinkt interessant, een boek voor kinderen van soldaten die worden uitgezonden naar oorlogsgebieden. Veel militairen hebben jonge kinderen en het moet een hele opgave zijn hen uit te leggen wat papa of mama daar ver weg in Afghanistan of Irak doet. Een prentenboek is een goed hulpmiddel, een verhaal met tekeningen kan kinderen helpen een ingewikkelde werkelijkheid inzichtelijk te maken. Anke Dorpmanns is twee keer uitgezonden, naar Bosnië en Irak, en vooral de laatste missie heeft veel invloed op haar leven. Ze krijgt te maken met een posttraumatische stresstoornis. Inmiddels heeft ze haar leven weer op de rit en schreef ze over haar ziekte het boek Vroeger vond ik onweer mooi en nu dit prentenboek Mama is een soldaat over een dochter die haar moeder moet missen.

Het boek stelt teleur, het zegt heel weinig over papa’s en mama’s die soldaat zijn. Er is welgeteld één prent waarop iets te zien is dat met het leger te maken heeft. Een stukje vliegtuig en wat kisten. Voor de rest gaat het over een eenzaam meisje dat op bijna alle prenten sip en verdrietig kijkt. Ze loopt eenzaam door de sneeuw en is buitengesloten op het schoolplein, de andere kinderen weten niet hoe het is om hun moeder te missen. Het gemis is groot en nadrukkelijk: ‘Maar het meest ik dat dat ze naar me luistert en dat ze me troost als ik verdrietig ben’. Gelukkig komen er ook brieven van mama en belt ze wel eens, en komt ze aan het eind van het boek weer terug. Mama is erg lief hoor, ze als een blad aan een boom en als een bloem en als een leeuw: ‘ze zorgt voor me en beschermt me’. Soms moet ze weg om anderen te beschermen en dat is alle tekst die direct op de missie slaat.

Het stelt mij teleur. Ik had gehoopt op een boek waarin iets gezegd wordt over de taken van een leger, over de gevaren, de behulpzaamheid en het leven in moeilijke en gevaarlijke situaties. Waarin een voorzichtige poging wordt gedaan om uit te leggen waarom het zo belangrijk is dat mama anderen moet beschermen en haar eigen kinderen een tijd niet kan zien. Daar zouden kinderen wat aan kunnen hebben. Dit is een boek over een lieve mama en gemis, met niet al te beste teksten en voorspelbare en eigenlijk gewoon lelijke prenten. Een gemiste kans.
 

Titel Boek:

Mama is soldaat

Auteur:

Anke Dorpmanns

Illustrator:

Maikel Verkoelen

Uitgever:

De Vier Windstreken

Kaft:
Tags : FamilieOorlog en misdaadoudersPrentenboeksoldaat