close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Een voorkeur voor wollen kniekousen

Pavel Šrut De sokkenvreters Kinderboek
Rubinstein
Kees Mercks
Galina Miklinová
Waardering: 7.5

Een van de grootste mysteries in de geschiedenis van de mensheid. Waarom raakt zo vaak de helft van een sokkenpaar zoek? Menig wasopvouwer zal de frustratie herkennen: weer geen compleet setje. De Tsjechische schrijver Pavel Šrut onthult de achtergronden van dit raadsel in het kinderboek De Sokkenvreters, dat oorspronkelijk als trilogie is uitgegeven en na groot nationaal en internationaal succes eindelijk in het Nederlands is vertaald door Kees Mercks. Pavel Šrut was naast kinderboekenschrijver ook dichter en overleed in april 2018. Hij werkte meestal samen met  illustrator Galina Miklínová die ook de tekeningen voor dit boek maakte en meewerkte aan de animatiefilm The Oddsockeaters die vorig jaar verscheen.

Afbeeldingsresultaat voor The Oddsockeaters miklinova    Afbeeldingsresultaat voor The Oddsockeaters,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De illustraties zijn niet onbelangrijk want we willen natuurlijk graag weten hoe ze er uit zien. Ze blijken allemaal een eigen smoel te hebben, en dito karakter. Ze hebben namen als Giecheltje, Ramses en Tulamor en kennen de bijzondere eigenschap om zich te versmelten (‘vervluchtigen’) met dingen en van vorm veranderen waardoor ze onder deuren door kunnen glijden. Ze wonen altijd bij een mens in huis onder het motto: te zijn en niet te zien zijn. De Sokkenvreters gaat over de machtsstrijd tussen twee rivaliserende groepen, die van de Big Boss en die van Dollekie Dralon. Een maf avontuur waarin vooral de vanzelfsprekendheid van dit bijzondere universum opvalt. Het doet denken aan De gorgels van Jochem Myjer en de De Mennyms van Sylvia Waugh, een serie waarin een lappenpopfamilie een parallel bestaan leeft. Hen was er alles aan gelegen om niet door mensen gezien te worden. De sokkenvreters hebben daar minder moeite mee en laten zich zien aan bijvoorbeeld professor Lokhorst, die er zijn levenswerk van heeft gemaakt om de sokkenvreters te bestuderen.

Korte hoofdstukken die prima zijn voor te lezen. De hele trilogie is in één boek gevat waardoor het veel is en het is soms wat houterig geschreven (of vertaald) maar wel vermakelijk. De sokkenjacht tijdens een conferentie en de sokkenvoorkeur van sommigen. Een van de vreters is behoorlijk aangekomen omdat hij vooral wollen kniekousen eet.

Sta je voortaan weer verdwaasd bij de wasmand omdat er sokken ontbreken, dan weet je wie er langs zijn geweest.

 

Tags : FantasiehumorKinderboekVoorleesboek