close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+Leeftijd

Het gaat om de pakjes

Gerda Dendooven Piet en Sint en het slimme kind Prentenboek
Querido
Waardering: 7.5

Het is al eerder geconstateerd, er verschijnen de laatste jaren veel minder nieuwe Sinterklaasboeken dan in de periode daarvoor. Iedereen mag zelf bedenken waar dat door komt. Geen groot probleem want we kunnen we nog wel even voort met wat er al ligt, maar het valt wel op.

Uitgeverij Clavis lijkt de enige met nieuwe boeken met de traditionele Zwarte Piet, o.a. in de serie over de Spiekpietjes. Verder kwamen tot nu slechts een paar andere nieuwe Sinterklaasboeken binnen: een Gouden Boekje dat Sjoerd Kuyper en Emanuel Wiemans in opdracht van het Amsterdamse Sinterklaascomité maakten: Het verhaal van Sinterklaas. ‘Een inclusief Sinterklaasverhaal’ waarin ‘de ware geschiedenis van Sinterklaas’ wordt verteld.  Wie durft? zegt Sinterklaas, van Bette Westera en Barbara de Wolf (uitgeverij Levendig), is een verhaal  op rijm over Sint en zijn kattenpieten. En: Het geheim van Sinterklaas van Bart van Nuffelen en Tim den Abeele (uitgeverij De Eenhoorn) waarin een jongen in brieven aan Sinterklaas vraagt hoe zijn opa beter kan worden.

Gerda Dendooven werd door het Vlaamse Minderhedenforum Leca gevraagd een Sinterklaasboek te maken. Nou, dan weet je het wel: geen zwarte piet naturlijk. Wel een gekleurd meisje dat op een avond een verregende Sint met zijn piet en paard voor de deur aantreft. Het drietal kan even op adem komen en zich verwarmen en verschonen. Maar dan blijkt na het föhnen de krul uit de baard verdwenen en de witte schimmel een geverfde knol te zijn.

Dendooven manouvreert zich aardig door de discussie heen om uit te komen bij de conclusie: het gaat om de pakjes. ‘Wat doet het er toe, riep Loulou toen luid, een krul of een kleur, dat maakt toch niets uit.’ Piet heeft het ook meteen gehad met het roet op zijn snoet en het drietal gaat vernieuwd en gelouterd de straat weer op. Dat ze daar nou zelf niet op waren gekomen en een slim kind voor nodig hadden.

Behoorlijk moralistisch natuurlijk maar weet daar maar eens om heen te werken, dezer dagen. De soms wat kreupele en dwangmatige rijm stoort meer. ‘Hij is het warempel…en kijk uit voor de drempel’. De  prenten maken dit Sinterklaasboek daarentegen tot een aanrader. Mooie nachtelijke en huiselijke tafereeltjes, grappige verkleedpartijen en vooral de slotprent waarop het drietal bij volle maan door de straten schuifelt, is beeldschoon.


Gerda Dendooven maakte ook de illustraties voor: Wie klopt daar?  – een verhaal van Bart Moeyaert uit 2012 dat indirect over Sinterklaas gaat.

Tags : Dieren en natuurFamilieFantasiefeestKinderboekpaardsinterklaasVoorleesboek